mamaplus

Medic pediatru: ”Înghețata NU cauzează roșu în gât la copii. Din contră, ameliorează durerile”

-
//
20.07.2022

Înghețata poate ameliora durerile de gât. Sezonul cald, cu schimbările dese de temperatură, vine cu o serie de provocări, dar și cu dureri, în special cele de gât. Chiar dacă acestea sunt neplăcute, dând o stare de disconfort, atât celor mare, cât și celor mici, din fericire pot fi remediate.

Medicii atrag atenția că înghețata nu cauzează roșu în gât. Ba din contră, aceasta poate ajuta la calmarea durerilor.

”Nu trece zi la cabinet să nu mă întâlnesc cu un părinte/ bunic care să zică: ”a mâncat ieri înghețata şi acum tușește. Ei bine, hai să lămurim asta pentru totdeauna şi să lăsam copiii să se bucure de vara: "roșu în gât" în termeni medicali faringita acută este provocată de un virus sau o bacterie.

Atunci când gâtul este foarte roșu apare senzația de arsură, iritație şi inflamaţie. Un ceai cald sau o supică caldă accentuează senzația de arsură. Exact așa cum atunci când avem o arsură pe piele, punem o compresă rece/ apa rece la fel şi într-o faringită înghețata sau un iaurt rece pot ameliora senzația de durere și inflamația”, arată medicul pediatru Alexandra Lațcu.

Care sunt cauzele care produc durerea în gât

De multe ori, când apare o durere de gât se pune imediat eticheta ”roșu în gât”. Cele mai frecvente cauze ce conduc la durere în gât sunt:

  • respirația pe gură (produce uscarea gâtului şi irită faringele)
  • gripa
  • mononucleoza infecțioasă
  • corpi străini la nivelul faringelui
  • faringitele virale
  • intervențiile chirurgicale (amigdalectomia sau adenoidectomia).

”Putem spune astfel că cel mai adesea, sursa roșului în gât e o infecție virală sau bacteriană. Există și unele studii care spun că lichidele reci (putem socoti aici și înghețata) scad imunitatea locală şi crește astfel riscul unei afecțiuni a faringelui. Dar, pentru a evita roșu în gât, mai eficient e să fim atenți la igienă (spălatul mâinilor des și corect) decât evitarea înghețatei și a băuturilor reci.

Bineînțeles, înghețata sau sucurile conțin zahăr, care nu e deloc benefic copiilor. Acesta e un bun motiv să limităm cantitatea lor. Sau le putem înlocui cu variante ce nu conțin zahăr (de ex. înghețată doar din fructe)”, mai notează medicul pediatru.