mamaplus

Medic pediatru: ”Febra nu trebuie tratată până nu trece valoarea de 38,5 grade Celsius”

-
//
01.10.2021

Febra este un efect al infecțiilor, virale sau microbiene, fenomen de apărare a organismului care favorizează vindecarea. Astfel, nu trebuie combătută atât timp cât nu atinge valori mai mari de 38,5 grade Celsius, avertizează Rodica Nanu, medic pediatru. Grație capacității naturale de termoreglare a organismului, febra nu va creşte până la niveluri periculoase. Foarte rar, temperatura trece de 41 de grade în cazul infecțiilor de rutină. Când febra trece însă de 42 de grade Celsius, există risc de convulsii, în special la copii.

“Priveşte şi nu trata, în primă fază”, este regula de bază în ceea ce priveşte febra, dar şi cea mai puțin respectată. Dezavantajele medicației depăşesc avantajele. Medicamentele sunt menite să ofere doar mai mult confort.

“În cazul în care febra trece de valoarea de 38,5 grade Celsius, este recomandat doar paracetamol, fără depăşirea celor 4 doze specificate şi în prospect. Dacă febra continuă să crească, se recomandă alternarea paracetamolului cu ipubropfen, sirop sau supozitoare, la un interval de 3-4 ore conform dozei recomandate pe ambalaj. La febră mare, peste 40,5, foarte eficient este metamizolul (algocalmin). Acum s-a luat decizia să nu mai poată fi cumpărat fără prescripție medicală, dar, în astfel de situații, eu îl recomand”, a completat pediatrul Rodica Nanu.

Medicamentele care scad febra, scad și producția de anticorpi

Vestea proastă este că suprimarea febrei cu medicamente înseamnă un timp de vindecare a infecţiei mai lung. Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că aceste medicamente suprimă, odată cu febra, şi producția de anticorpi.

În general, se consideră că febra trebuie tratată la valori mai mari de 38,5-39 de grade Celsius, mai ales în cazul copilului mic, sub 3 ani. De asemenea, este indicat să se trateze febra în cazul pacienților cu risc crescut, inclusiv la adulții cu insuficiență cardiacă sau pulmonară sau cu demență.