mamaplus

Medic hematolog: ”Persoanele cu aceste grupe de sânge se infectează mai ușor cu COVID-19…”

-
//
02.02.2021

Potrivit unor studii de specialitate, grupa sanguină a unei persoane poate influența susceptibilitatea de COVID-19. Cercetătorii au identificat localizarea unei gene frecvente la majoritatea pacienților cu insuficiență respiratorie provocată de COVID-19. Această genă se suprapune cu gena care controlează grupa de sânge. 

Se pare că persoanele cu anumite grupe de sânge se infectează mai ușor cu COVID-19, potrivit medicului hematolog Doina Goșa, care este și directorul Centrului medical de transfuzii București.

”Ce pot să spun este că, din punct de vedere statistic, cea mai mare cerere de plasmă, este pentru grupele A și 0. Și mai puțin pentru B și AB, și și mai puțin pentru RH-ul negativ. Deci, sunt puțini donatori care au RH negativ și puțin pacienți. Aproape că nu avem celule deloc pentru RH-ul negativ. 

Eu mă gândesc că și grupa 0 și grupa A sunt cele mai frecvente în populație, poate și de aceea sunt mai mulți bolnavi, dar parcă sunt cam mulți pacienți cu grupele 0 și A, comparativ cu celelalte grupe sanguine. Ar putea să fie o legătură”, povestește Doina Goșa.

Totuși, oamenii de știință și medicii afirmă că oamenii nu trebuie însă să se îngrijoreze în mod nejustificat de legătura dintre grupa sanguină și COVID-19. Deși există mai multe teorii, cercetătorii nu știu încă ce mecanism ar putea explica legătura dintre diferite grupe de sânge și COVID-19.

O explicație ar fi că persoanele cu grupa O au un factor de coagulare mai mic, făcându-le astfel mai puțin predispuse la probleme de coagulare a sângelui. Coagularea este un factor major al formelor severe de COVID-19.

Alte explicații posibile implică antigene ale grupelor de sânge și modul în care acestea afectează producția de anticorpi anti-infecție.

Sau, ar putea fi legată de gene asociate grupurilor de sânge și de efectul acestora asupra receptorilor din sistemul imunitar.