mamaplus

Medic de terapie intensivă: ”Paracetamolul are efecte adverse mai grave decât vaccinul anti COVID-19”

0
//
05.01.2021

Medicul primar de terapie intensivă Radu Țincu a explicat de ce oamenii se tem mai mult de vaccinul anti COVID-19 decât de Paracetamol, care poate avea efecte adverse mult mai grave. El afirmat că Paracetamolul este deja un medicament uzual, pe care îl luăm din obișnuință, în schimb în ceea ce privește vaccinul anti-COVID, neîncrederea este mai mare și din cauza teoriilor conspirației care s-au născut în jurul acestui vaccin.

"Paracetamolul este deja un medicament uzual, pe care îl folosim cu toții. Din obişnuință îl luăm şi putem discuta despre multe alte medicamente care se eliberează fără prescripție medicală şi pe care ne-am gândi de două ori înainte să le luăm, dacă am citi prospectele şi am vedea contraindicațiile. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte vaccinul anti COVID-19, sigur că există aceste teorii ale conspirației şi pe baza lor, neîncrederea este mai mare. Ştim însă că el a fost evaluat cu studii clinice pe zeci de mii de persoane. 

Am trecut de faza evaluării şi am ajuns la faza vaccinării a milioane de oameni, sunt foarte mulți care se vaccinează de la o zi la alta, fără a fi raportate reacţii adverse importante.", a declarat Radu Țincu.

Efectele adverse severe, posibile 

"Când vom avea o populaţie numeroasă vaccinată, este evident că în mod natural unele dintre aceste persoane vor deceda, din alte cauze. Discutăm de zeci de milioane de oameni care se vor vaccina. Dacă unii vor face, într-o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp, anumite evenimente acute, cum ar fi infarct sau AVC, va trebui să stabilim cauzalitatea", a mai spus medicul.