mamaplus

Medic de familie: ”Nu mai faceți inhalații cu uleiuri esențiale, apă minerală sau infuzii!”

0
//
17.06.2021

Terapia cu aerosoli generată prin nebulizare reprezintă o metodă modernă și eficientă de administrare a medicamentelor. Medicamentul este descompus în particule foarte mici și dispersat în sistemul respirator inferior. Totuși, foarte multe părinți recurg tot mai des la automedicație și folosesc tot felul de substanțe care nu numai că nu au niciun efect, dar pot să-i facă rău copilului. Ca să lămurim un pic lucrurile, terapia cu aerosoli trebuie administrată DOAR la indicația medicului.

Potrivit medicului de familie Alesea Cacerovscaia, pentru mulți părinți inhalatorul poate fi folosit pentru orice boală a copilului, ceea ce este absolut greșit. Mai mult, specialista a rămas surprinsă de „cocktailul” medicamentelor utilizate pentru inhalare. Pentru a-i preveni pentru părinți despre pericolul unor astfel de manevre, medicul a făcut o listă cu medicamentele și soluțiile interzise la inhalare pentru copii și adulți.

Uleiurile esențiale sunt strict interzise copiilor

”Orice lichid uleios, care pătrunde în plămâni, formează o peliculă subțire pe pereți, care afectează schimbul de gaze din plămâni și poate duce chiar la un rezultat letal! Uleiurile sunt, de asemenea, alergeni, și pot provoca bronhospasm sever. Dacă se întâmplă acest lucru, ambulanța nu va avea timp să ajungă la voi, deoarece această stare se instalează foarte repede”, avertizează medicul de familie Alesea Cacerovscaia.

Borjomi, Essentuki, orice altă apă minerală - interzise pentru inhalare

Aceste solutții nu sunt sterile, nu sunt medicamente, ci alimente.

Dexametazona – interzisă pentru inhalații

”Dexametazona este un medicament care funcționează cu adevărat, dar numai acolo unde este indicat. Este o soluție injectabilă. Punct! Instrucțiunile nu indică faptul că este pentru inhalare. Dacă afecțiunea este severă, trebuie administrată intramuscular - atunci va avea efect.”, a mai adăugat medicul.

Alte reguli importante de reținut:

  • NU faceți inhalații cu orice sirop de tuse!
  • Infuziile, decocturile de ierburi, ceaiurile nu pot fi turnate într-un nebulizator și ar putea provoca, de asemenea, o reacție alergică.
  • Antiseptice (Clorhexidina) - NU!
  • Antibiotice din fiole diluate cu apă - nu sunt permise!
  • Inhalațiile cu soluție fiziologică se pot face, dar nu ar trebui să o cumpărați într-o sticlă. După prima utilizare, acesta nu mai este sterilă. Este mai bine să cumpărați soluție fiziologică în fiole.
  • Inhalațiile deasupra cartofilor sau orice alte inhalări fierbinți sunt periculoase, deoarece pot provoca arsuri ale tractului respirator.

Înainte de a adăuga ceva în nebulizator, aflați din instrucțiuni dacă este aprobat pentru inhalare și consultați un pediatru.