mamaplus

Medic de familie: ”Nu luați paracetamol preventiv după vaccinare, ci doar dacă apar simptome”

-
//
21.05.2021

În dorința de a preveni instalarea febrei, unii pacienți care s-au vaccinat împotriva COVID-19 recurg la automedicație și fac o mare greșeală – administrează paracetamol fără niciun simptom existent. Medicul de familie, dr. Sandra Alexiu, a declarat că paracetamolul nu se administrează preventiv după vaccinare, ci doar în anumite situații.

„Temperatura ușor crescută este un semn de activitate imunitară și nu ar trebui imediat scăzută, pentru că ne punem singuri frână în a crea anticorpi. (…) Dacă avem ceva reacții adverse, înseamnă că sistemul imunitar a început să lucreze, că există o reactivitate. Dar reactivitatea diferă de la persoană la persoană. Nu putem spune că cineva are mai mulți anticorpi dacă are reacții mai intense. Important este că se reacționează pur și simplu la vaccinare”, susține medicul de familie

Nu se administrează paracetamol preventiv pentru cei care s-au vaccinat anti-covid, ci doar dacă apar următoarele simptome:

  • febră peste 38,5 de grade
  • dureri musculare
  • dureri de cap
  • durerea locală la locul vaccinării

Posibile reacții adverse după administrarea incorectă a paracetamolului

Dr. Sandra Alexiu a mai spus că intoxicația cu paracetamol este complicată și poate afecta ficatul.

„În general, este de combătut automedicația, pentru că atunci când luăm medicamente în afara prescripției, scăpăm din vedere dozele. Atunci, ca să evităm automedicația și autodozarea, e bine să luăm medicamentele doar când este nevoie”, a declarat medicul de familie.

În ceea ce privește reacțiile adverse la vaccinul anti-covid, specialista a dezvăluit că au fost minore și s-au încadrat în cele prevăzute în prospectul serului.

„Reacțiile adverse nu sunt de durată, respectă patternul reacțiilor menționate în studii. Sunt mai frecvente la persoane mai tinere, mai frecvente la a doua doză în cazul vaccinurilor anti-COVID produse de Pfizer și Moderna, sunt mai frecvente la prima doză în cazul vaccinului produs de AstraZeneca”, a mai spus dr. Sandra Alexiu.