Se știe deja că hormonii pot influența semnificativ starea de spirit, greutatea corporală și libidoul unei persoane. Nu e însă ușor să îi menținem la un nivel optim. Dietele, stresul și anxietatea sunt doar câțiva dintre factorii care contribuie la dereglări hormonale. Dr Sara Gottfried, medic ginecolog spune că ne putem ”reseta” hormonii ca să ne îmbunătățim starea de sănătate și să scăpăm de kilogramele „încăpățânate”.

”Primul lucru care îți arată că ai un dezechilibru hormonal sunt kilogramele în plus, deoarece în 99% din cazuri, creșterea în greutate este cauzată de hormoni, însă mulți oameni nu-și dau seama. Nu realizează nici că lipsa energiei, oboseala și depresia pot fi cauzate de hormoni”, a adăugat dr. Sara Gottfried.

Medicul ginecolog nu recomandă însă hormoni de substituție, ci susține că o dietă de 21 de zile poate reseta natural hormonii. ”Consider că e esențial să schimbi felul în care mănânci, te miști și gândești înainte să treci la prescrierea de medicamente”, a completat ginecologul.

Evită carnea pentru a reseta estrogenul

Carnivorii au un nivel mai crescut de estrogen decât vegetarienii, din cauza hormonilor de creștere din carne. Problema e că nivelul estrogenului e prea mare în comparație cu cel al progesteronului. Estrogenul este un hormon feminin, ajută la creșterea sânilor și șoldurilor, însă când nivelul lui crește, apar problemele. Pentru a reseta estrogenul tot ce trebuie să facem e să renunțăm la carne și la alcool pentru 21 de zile.

Evită zahărul pentru a reseta insulina

Insulina ajută organismul să transforme mâncarea în energie. Când cosumăm prea mult zahăr, crește nevoia organismului de insulină și apare rezistența la insulină. Când ai rezistență la insulină, glucoza se acumulează în vasele de sânge și poate cauza prediabet, diabet și alte probleme grave de sănătate. ”Pentru a reseta insulina trebuie să stai departe de zahăr și de îndulcitorii artificiali timp de 21 de zile. Atenție! Zahărul poate fi ascuns într-o mulțime de produse, așa că trebuie să citiți etichetele”, recomandă medicul.

Fără fructe pentru a reseta leptina

Fructoza este zahărul din fructe și atunci când consumi prea mult apar probeleme cu insulina și cu leptina-hormonul care controlează senzația de foame.

“Mulți oameni știu că trebuie să consume nouă porții de frute și legume proaspete pe zi, însă unele fructe conțin prea multă fructoză. Un măr conține 2 grame de fructoză, în mod normal, însă merele de azi sunt modificate pentru a fi mai dulci și devin adevărate bombe de zahăr ajungând până la 20-25 de grame de fructoză. Așa că e indicat să stăm departe de fructele cu conținut ridicat de fructoză și să optăm, de exemplu, pentru măsline și avocado”, explică doctorul.

Fără cofeină pentru a reseta cortizolul

Cortizolul este cunoscut drept hormonul stresului.

”Cofeina crește nivelul de cortizol și multe persoane nici nu au idee că de dependente sunt de ea și că le sabotează sistemul nervos. Atunci când bei o ceașcă sau două de cafea, crește nivelul cortizolului și apare pofta de dulciuri”, avertizează dr. Gottfried

Fără cereale pentru a reseta tiroida

Unele dintre cele mai nepotrivite cereale sunt orezul alb, pastele, pâinea albă și cartofii. Cercetătorii spun că cerealele pot determina organismul să depoziteze grăsimea. ”Cerealele afectează tiroida, iar principalul vinovat este glutenul, deoarece poate determină organismul să atace tiroida”, spune medicul.

Fără lactate pentru a reseta hormonul de creștere

Gottfried susține că lactatele cresc nivelul insulinei și al hormonului de creștere. La fel ca insulina, hormonul de creștere determină câtă grăsime se depozitează pe talie. O bună alternativă este laptele de migdale și de cocos.

Fără toxine pentru a reseta testosteronul

Din nefericire suntem expuși toxinelor fie că vrem, fie că nu. Alimentele sunt modificate gentic și stropite cu pesticide, iar cosmeticele și produsele de curățenie conțin, de asemenea, toxine.

”Toxinele care se găsesc în recipientele de plastic (bisfenol A) afectează sistemul endocrin și influențează nivelul testosteronului. În cazul femeilor tind să crească nivelul de testosteron și în cel al bărbaților să îl scadă. Detoxifierea combate efectele toxinelor asupra testosteronului, îmbunătățește funcția tiroidei și stimulează metabolismul”, a adăgat medicul.