Fiecare părinte îi dorește copilului lui tot binele din lume și încearcă să-l protejeze de tot ce ar putea prezenta un pericol pentru cel mic. Chiar și așa, viața e imprevizibilă și uneori se întâmplă accidente mici sau mai mari. Pentru ca să-și poată ajuta copilul în situații critice, e important ca fiecare părinte să știe câteva reguli esențiale de acordare a primului ajutor.

Iată care sunt acestea:

Respirația gură la gură
Respirația gură la gură (sau ventilația, în termeni medicali) se face astfel: asigură-te că în gura copilului nu sunt alimente sau alte obiecte, trage aer adânc în piept, acoperă gura copilului cu gura ta și suflă cu putere de cinci ori. Pentru nou-născuți și sugari, procedura implică atât acoperirea gurii, cât și a nărilor copilului. Atunci când gura celui mic este încleștată, se face respirația gură la nas.

Masajul cardiac
Încearcă să simți pulsul. Dacă acesta lipsește, localizează zona dintre mameloane și apasă pe pieptul copilului în acea parte cu podul palmei, ținând mâna întinsă, fără să îndoi cotul. Odată ce beblușii sunt foarte fragili, în cazul lor se vor folosi arătătorul și degetul mijlociu pentru a face masaj cardiac. Pentru masajul cardiac la copii de peste 8 ani și pentru adulți se vor folosi ambele mâini, suprapuse.
 

Manevra Heimlich – când copilul se îneacă cu mâncare
Din nefericire, cei mici sunt extrem de expuși riscului de a se îneca cu alimente sau cu anumite jucării sau alet obiecte mărunte, pe care, din curiozitate, le pun în guriță. Dacă vezi că cel mic se îneacă, ia-l și așază-l cu burta pe genunchi, poziționează-l pe antebrațul tău cu fața în jos. Sprijină-i bărbia cu degetele și pune-l pe cel mic într-o poziție în care capul este mai jos decât restul corpului. Bate-l cu putere pe spate cu cealaltă mână. Folosește podul palmei și lovește-l cu putere de cinci ori între omoplați. Apoi fă-i un masaj toracic apăsându-l pe piept de cinci ori.
În ceea ce-i privește pe bebeluși, aceștia pot fi plasați pe antebraț.
 

Măsuri de prim ajutor în caz de intoxicație
În acest caz, nu există reguli de prim ajutor universal valabile. Ideal este să suni la TOXAPEL (555220 - este linia verde din cadrul Institutul Mamei și a Copilului unde părinții pot telefona în caz de accidente casnice la copii). Un medic îți va spune ce măsuri de prim ajutor se dau unui copil intoxicat până la sosirea Salvării sau până când ajungeți la spital. Încearcă să afli ce substanțe toxice a înghițit, întrebându-l chiar pe copil sau cercetând prin casă. Singurele recomandări în cazul în care copilul a înghițit substanțe toxice sunt următoarele: cel mic nu trebuie să primească lapte sau cărbune medicinal și nici să vomite (ar putea fi periculos dacă a ingerat substanțe caustice).

Măsuri de prim ajutor în caz de arsuri
Dacă micuțul s-a fript puțin cu apă sau lipindu-se de ceva fierbinte, locul frip se pune sub jetul de apă rece curgătoare. Apoi, pe suprafața d epiele afectată să va aplica un spray sau o cremă specială, care să grăbească vindecarea și să prevină infectarea.

Dacă e vorba de o arsură mai gravă, îndepărtează cu grijă hainele arse de pe pielea copilului, dar nu și dacă sunt lipite, caz în care e de preferat să fie chemată Salvarea. Dupa ce ai îndepărtat hainele, folosește un unguent cu sulfamidă sau alcool medicinal pentru arsuri. Nu sparge bășicile în cazul în care acestea apar.

Indiferent de gravitatea accidentului pe care l-a avut cel mic, e important să se întreprindă anumite acțiuni eficiente în timp util, iar dacă e o situație mai gravă, să se apeleze la urgenă cât mai rapid pentru a i se acorda ajutorul corespunzător.