Câteodată ai impresia că este imposibil să te ferești de produsele care provoacă cancerul. Țigările sunt în mod clar cauzatoare de cancer, în timp ce alte lucruri, precum produsele din carne gătite la grătar pot doar să crească cu un mic procent șansele de a face cancer. Recent, cafeaua a fost discreditată în California, deoarece conține acrilamidă, substanță ce cauzează cancerul, dar unii cercetători susțin că o doză zilică mică poate face mai mult bine corpului decât poate să dăuneze.

 

mamaplus

Adevărul este că aproape orice compus poate să ducă într-o zi la apariția cancerului. Totuși, există câteva produse asupra cărora oamenii de știință își îndreaptă atenția în mod special. Iată tot ce știm.

Pilulele contraceptive

În cazul acestora, răspunsul este unul mai complicat. Deși pot mări șansa de a face cancer la sân și cancer de col uterin, studiile arată că acestea micșorează șansele de a face cancer ovarian, endometrial și colorectal.

Zahărul

Oamenii de știință au demonstrat că excesul de dulciuri poate cauza diabet, dar și că poate dăuna celulelor, mărind riscul de cancer. Dar asta nu este totul.

Noile studii sugerează că zahărul poate face o tumoare să crească mai repede, deoarece cancerul folosește zahărul ca și combustibil. Oamenii de știință au analizat legăturile dintre zahăr și dezvoltarea cancerului pentru a putea crea pe viitor strategii de dietă pentru pacienți.

Unele produse din plastic

BPA este un un organic sintetic folosit în multe produse din plastic încă din 1960. Acesta este știut ca fiind un distrugător de endorfine, ceea ce înseamnă că distruge nivelul natural de hormoni din corp. Rășinile BPA pot fi folosite în produse precum dozele de metal, în timp ce policarbonații de BPA pot fi incluși în sticlele de apă și în cutiile de stocare a alimentelor.

Deși unii producători de produse din plastic au început să îți eticheteze produsele drept „BPA-free”, există încă multe astfel de produse pe piață care pot conduce la apariția cancerului.

Mâncărurile procesate

Orice mâncare procesată, care provine dintr-un ambalaj de plastic, este sigilat industrial și făcut ca să dureze câteva luni fără să se strice, ceea ce reprezintă un mare risc de cancer.

Oamenii de știință din Franța au făcut legătura între oamenii care consumă produse procesate și cei care fac cancer. Nu sunt siguri dacă ingredientele din mâncare sunt problema, sau ambalajul de plastic, sau o combinație între cele două.

Țigările

Deși industria tutunului a încercat să acopere asta, cunoaștem de mulți ani că fumul de țigară conține cel puțin 70 de chimicale ce cauzează cancerul. Și nu doar fumătorii sunt afectați: oamenii care fumează pasiv sunt de asemenea în pericol. Nefumătorii care sunt expuși la fumul de țigară au 20-30% șanse să dezvolte un tip de cancer. Oamenii care mestecă tutun sunt, de asemenea, în pericol.

Carnea gătită la grătar

Mâncărurile afumate de pe grătar pot fi gustoase, dar au șanse să îți mărească riscul de cancer, deoarece conțin compuși numiți amine heterociclice și hidrocarburi aromatice polinucleare.

Conform American National Cancer Institute, atunci când alimente precum carnea de vită, pui sau pește sunt gătite la temperaturi înalte se eliberează grăsime care conține chimicale periculoase ce intră în carnea pe care o mâncăm. Nu sunt însă siguri dacă acestea cauzează în mod direct cancer, dar testele de laborator au arătat că duc la schimbarea ADN-ului în moduri ce pot cauza cancer.

Alcoolul

Consumul regulat de alcool în cantități mari poate crește riscul de a dezvolta diferite tipuri de cancer – la ficat, sân, colon sau gât. Conform American National Cancer Institute, riscul de a dezvolta cancer crește odată cu cantitatea de alcool consumată.

Cărnurile procesate, precum bacon, cârnați și șuncă

Organizația Mondială a Sănătății susține că baconul, cârnații, șunca, crenvurștii pot cauza cancer. Motivul este că la aceste alimente carnea a fost tratată pentru a-și păstra aroma prin tratare, fermentare, afumare. De asemenea, se mai crede și că orice fel de carne roșie poate duce la apariția cancerului, dar acest lucru nu este încă confirmat prin studii științifice.

Solarul

Conform Skin Cancer Foundation, persoanele care folosesc solarul înainte de 35 de ani își cresc cu 75% șansele de a face cancer. Expunerea regulată la soare poate dăuna, de asemenea, așa că este bine să porți haine, ochelari și cremă cu SPF care să te protejeze dacă petreci mai mult de 15 minute expusă la soare.

Sursa: elle.ro