La mai mult de şase luni de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, lista simptomelor cauzate de COVID-19 este încă în creştere.

Dincolo de semnele cele mai comune de tuse, febră, scurtarea respirației, pacienții au raportat: tulburări gastrointestinale, pierderea mirosului şi a gustului, dureri musculare şi chiar leziuni la nivelul degetelor de la picioare, cunoscute ca „degetele Covid”.

Cu peste 16,5 milioane de cazuri confirmate la nivel mondial, cercetatorii au obținut mai multe informații despre semnele de avertizare timpurie de infecție şi rolul pe care aceasta îl joacă în organism. Aceste noi descoperiri scot la lumină efectele virusului asupra organismului, când pacienții au cel mai mare risc de infectare a altora şi modalități potențiale de tratament.

După ce un număr mare de oameni s-au vindecat, efectele pe termen lung ale bolii sunt, de asemenea, în curs de dezvoltare, inclusiv simptome care nu vor dispărea.

„Covid-19 poate duce la boli prelungite, chiar şi în rândul adulților tineri, fără afecțiuni medicale cronice care stau la baza", potrivit unui raport al Centrului pentrul Controlul bolilor şi Prevenirea acestora, din 24 iulie.

Acelaşi raport a constatat că unu din trei adulți simptomatici care au fost intervievați încă nu au fost complet vindecați între două şi trei săptămâni după testarea pozitivă pentru Covid-19.

„Este o infecție atât de unică în capacitatea sa de a provoca daune atât de multe moduri diferite, în atât de multe sisteme de organe diferite. A fost foarte umilitor pentru noi ca medici şi ca o comunitate ştiințifică”, a declarat Andrew Chan, profesor de imunologie şi boli infecțioase la Harvard T.H. Chan School of Public Health şi co-fondator al COVID Simptom Study app.

Creşterea listei de simptome Covid-19, pe termen scurt şi lung, este încă un alt exemplu de înțelegere a evoluției bolii, de la modul în care se răspândeşte până la cât de repede o persoană se poate reinfecta şi la ce tratamente pot fi eficiente.

Ce spun cele mai recente studii despre simptomele COVID-19:

Un studiu recent al CDC a identificat mai multe simptome comune în infecție. „Dintre cei 164 de pacienți simptomatici COVID-19, aproape toți au prezentat febră, tuse sau dificultăți de respirație”, potrivit unui raport din 17 iulie al agenției. Cu toate acestea, o mare varietate de alte simptome au fost, de asemenea, raportate; frisoane, mialgie (dureri musculare), dureri de cap, oboseală, şi prezența a cel puțin unui simptom gastro-intestinal (cel mai frecvent diaree) au fost raportate de către „50% din pacienți.”

Aceste descoperiri se aliniază cu cercetările anterioare, cum ar fi unul de la Organizația Mondială a Sănătății încă din februarie, care a constatat simptome comune ale unei infecții respiratorii au fost comune la Covid-19 pacienți din China. Cele mai frecvente semne dintre cele peste 55.000 de cazuri confirmate au fost: febră (87,9 % din cazurile confirmate), tuse uscată (67,7%), oboseală (38,1 %), spută [flegmă] producție (33,4%), scurtarea respirației (18,6 %), durere în gât (13,9 %), şi dureri de cap (13,6 %).

Aceste sondaje de la începutul pandemiei nu au detectat însă şi simptomele mai blânde sau subtile. Deseori persoanele cu simptome mai puțin alarmante nefiind detectate.

Pentru a nu exclude şi simptomele mai subtile ale COVID-19, profesorul Chan de la Universitatea Harvard şi echipa lui au dezvoltat COVID Simptom Study app, o aplicație mobilă care permite utilizatorilor autoraportarea simptomelor de zi cu zi, dacă au fost confirmați cu noul coronavirus.

Lista oficială a simptomelor provocate de infecția cu  coronavirus:

 • Febră şi frisoane (peste 38 de grade);
 • Tuse;
 • Scurtarea respirației sau greutatea în a respira;
 • Oboseală;
 • Durere musculară;
 • Durere de cap;
 • Pierdere subită a mirosului şi gustului;
 • Durere de gât;
 • Congestie sau nasul curgător;
 • Greață;
 • Diaree.

Pe lângă acestea, se mai poate adăuga şi simptomul numit „degetele COVID”. El a fost observat de medici pediatri dermatologi de la Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Dr. Amy Paller, dermatolog, spune că a sesizat aceste leziuni la copii şi adulți tineri: „Leziunile sunt similare degerăturilor şi pot fi însoțite de mâncărime, durere sau senzație de arsură.”

Este posibil ca aceste leziuni să fie cauzate de inflamații ale vaselor de sânge, ca reacție la infecția cu virusul SARS-CoV-2, dar se vindecă spontan în majoritatea cazurilor, au observat specialiştii dermatologi.

Această listă nu include toate posibilele simptome. Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor va continua să actualizeze lista.

Când să soliciți asistență medicală de urgență:

Dacă prezinți oricare dintre aceste semne, solicită imediat asistență medicală de urgență:

 • Probleme de respirație;
 • Durere sau presiune persistentă în piept;
 • Confuzie;
 • Incapacitatea de te trezi sau de a rămâne treaz;
 • Buze sau față albăstrui.