mamaplus

La vârste mici, arsurile solare sunt foarte periculoase. Reguli importante pentru părinți

-
//
12.07.2022

Arsurile solare, în special la vârste foarte mici, sunt periculoase, pentru că pot avea efecte devastatoare la vârsta adultă. În cazul copiilor, arsurile solare pot să apară chiar și după un interval scurt de timp petrecut la soare, cum ar fi 15 minute, însă este posibil să nu observi roșeața și disconfortul acestora preț de câteva ore. De aceea, este important ca atunci când copiii ies în soare, aceștia să poarte haine lejere și să li se aplice o cremă sau o loțiune cu FPS special concepută pentru copii.

Arsurile solare repetate pot duce la cancer de piele, iar experții atrag atenția că expunerea neprotejată la soare este chiar mai periculoasă în cazul copiilor care au pistrui și alunițe, pielea foarte albă și părul deschis la culoare ori în cazul copiilor care au în familie cazuri de cancer de piele.

Cum previi arsurile solare la copil?

Este esențial să ții cont de câteva reguli, pentru a preveni pielea arsă de soare în cazul copilului, indiferent de vârstă:

  • Evită expunerea la soare a copilului între orele 10.00 și 16.00.
  • Copilul trebuie să poarte haine lejere, de bumbac, care să nu îi sporească senzația de căldură, ci să îi protejeze pielea, ochelari de soare și o pălărie cu borurile largi.
  • Aplică pe pielea copilului o cremă cu rol de ecran solar, care oferă protecție pentru radiațiile UVA și UVB, care să aibă un factor de protecție solară de cel puțin 30.
  • Aplică crema sau loțiunea cu FPS cu 15-30 de minute înainte de expunerea la soare a copilului și la 30 de minute după ce a început expunerea, apoi reaplică loțiunea o dată la două ore sau după ce copilul a înotat în apa mării ori în piscină ori după ce a transpirat.
  • Cel mai bun mod de a proteja bebelușii de 6 luni și pe cei sub această vârstă este să îi ții cât mai departe de razele soarelui, în zone cu multă umbră. Pentru acești copilași sub 6 luni nu se recomandă nici cremele cu factor de protecție solară, ci abia după ce au trecut de șase luni.

Recomandările specialiștilor

Protecția împotriva razelor soarelui ar trebui să înceapă în copilărie și să continue pe tot parcursul vieții. Cea mai bună modalitate de a preveni arsurile solare la copiii cu vârste de peste 6 luni este să urmezi recomandările Academiei Americane de Dermatologie:

  • În mijlocul zilei sau la amiază, ține copilul departe de razele soarelui. În aceste ore, radiațiile solare sunt cele mai puternice și pot cauza multe daune, inclusiv arsuri solare, atât copiilor, cât și adulților. Deci nu ține copilul în soare între orele 10.00 și 16.00.
  • Blochează razele soarelui folosind un produs cu FPS 30 sau mai mare. Aplică loțiunea cu 30 de minute înainte de a-l scoate pe cel mic afară și reaplică produsul cât mai des, în timpul zilei.
  • Acoperă pielea copilului, folosind haine protectoare: o bluză foarte subțire cu mânecă lungă și o pălărie sunt excelente atunci când cel mic stă la soare. Bebelușii care au mai puțin de 6 luni nu trebuie lăsați niciodată în soare și nu trebuie expuși direct la razele soarelui. Pentru copiii mai mari, ochelarii de soare și șepcile sau pălăriuțele sunt importante în lunile de vară.

Tratament pentru arsurile solare la copil

Iată câteva lucruri pe care le poți face dacă, din păcate, cel mic are pielea arsă de soare, din varii motive:

Nu îl mai lăsa la soare

Dacă micuțul are pielea sensibilă și deja încep să se vadă semnele arsurilor, fie îl vei ține într-o zonă cu multă umbră, fie veți intra în casă. Dacă îl lași să stea la soare, simptomele se vor agrava, iar copilul va avea un risc mare de a face insolație.

Folosește apă rece 

Un duș aproape rece sau o baie scurtă în cada cu apă rece poate calma arsurile solare. În același scop, poți folosi un prosop umed și rece, pe care îl poți aplica micuțului pe zonele cu probleme, în drumul spre casă (dacă ați fost la plajă).

Folosește produse care conțin aloe vera

Planta este folosită în numeroase loțiuni și geluri și poate calma simptomele resimțite de copilul cu pielea arsă de soare.

Hidratează copilul

Pentru că pielea este arsă de soare, hidratarea nu mai este la fel de bine menținută în organism. Așa că e bine să-i dai copilului să bea mai multe lichide decât în mod normal. Umple o sticlă cu apă în care poți pune și câteva frunze de mentă zdrobite și dă-i copilului să bea cât mai des.

Întreabă pediatrul dacă îi poți da un medicament

Ibuprofenul sau paracetamolul pot să ajute în cazul durerii și inflamației asociate cu arsurile solare. Dacă nu ești sigură în ce doze să îi dai medicamente copilului, e mai bine să ceri sfatul medicului pediatru.

Nu sparge veziculele de pe pielea copilului

Dacă apar acele vezicule cu lichid, înseamnă că este vorba de o arsură solară de gradul doi, care este ceva mai gravă decât simpla înroșire.

În cazul în care copilul se confruntă cu crampe, greață, vărsături, amețeală sau stări de somnolență care nu trec odată ce l-ai adus în casă de afară și odată ce corpul lui s-a mai răcorit, sună imediat medicul pediatru.