mamaplus

La cât timp după montarea steriletului poți să folosești tampoanele interne?

-
//
06.07.2022

Steriletul este montat de către medicul ginecolog în uter, în timp ce tamponul intern este plasat în interiorul vaginului, așadar este foarte puțin probabil ca cele să interfereze. Însă, întrucât firele de extracție ale steriletului se află în partea superioară a vaginului, există riscul, mai ales în primele 3-4 luni de la montarea steriletului, ca odată cu scoaterea tamponului să tragi și de firele de extracție și astfel să deplasezi steriletul de la locul lui.

De asemenea, este important de reținut că nu este indicat să folosești tampoane interne, chiar dacă ai montat un sterilet sau nu în următoarele situații:

  • Nu ești la menstruație și ai doar scurgeri vaginale;
  • Ai simptome ale unei infecții, cum ar fi mâncărimea, iritația sub formă de mâncărime, iritația sau scurgere colorată;
  • Au trecut 6 săptămâni sau mai puțin de când ai născut;
  • Folosești medicamentație vaginală;
  • Există posibilitatea de a dezvolta sindromul șocului toxic.

Nu este indicat să lași un tampon în interiorul vaginului mai mult de 8 ore, indiferent dacă ai sterilet sau nu.

La cât timp după montarea steriletului poți folosi tampoanele interne?

Nu este indicat să folosești tampoane interne timp de 4 săptămâni de la montarea steriletului, pentru a reduce riscul de infecție. De asemenea, ține cont și de faptul că este recomandat să îndepărtezi tamponul după maximum 8 ore (de preferat, ar fi să îl schimbi chiar mai des) și să îl înlocuiești pentru a nu dezvolta sindromul șocului toxic.

Ce este mai sigur să folosești odată cu montarea steriletului: tampoane interne, absorbante sau cupe menstruale?

În majoritatea cazurilor, femeile pot folosi orice fel de protecție pentru menstruație. Dacă firele steriletului sunt puțin mai lungi decât ar fi normal, există riscul de a-l scoate când folosești tampoane interne sau cupe menstruale. Așa cum am menționat și mai devreme, NU utiliza tampon intern în primele 4 săptămâni (unii medici ginecologi recomandă chiar 2-4 luni de la montarea steriletului) de la montarea steriletului.

Este des întâlnită situația în care o femeie poate trage steriletul odată cu scoaterea tamponului intern?

Deși cazurile în care o femeie își poate scoate steriletul sunt destul de rare, nu trebuie neglijat acest risc. Dacă ești îngrijorată că steriletul s-a deplasat de la locul său, cel mai indicat este să mergi la medicul ginecolog pentru un consult. Doar el este în măsură să îți spună ce este mai bine pentru tine.

Folosirea tampoanelor interne sau a cupelor menstruale măresc șansele de expulzare a steriletului?

Un studiu realizat pe un eșantion de 930 de femei care aveau montat sterilet, dintre care 10,3% foloseau cupe menstruale, 74,2% foloseau tampoane interne și 43,2% foloseau absorbante, a arătat că șansele ca steriletul să fie expulzat din cauza utilizării tampoanelor interne este la fel de mic ca în cazul altor produse de acest gen (absorbante, cupe menstruale): doar 2,5% dintre femeile participante la studiu s-au confruntat cu expulzarea totală sau parțială a steriletului în primele 6 săptămâni de la montare, însă nici în aceste situații nu este clar dacă folosirea tampoanelor interne a fost cauza directă.