mamaplus

Jocul care te ajută să îți dai seama dacă copilul tău are nevoie de ochelari

-
//
18.07.2022

Cu părere de rău, după pandemie s-a mărit numărul copiilor cu probleme oftalmologice. Majoritatea activităților a fost mutată în interior, iar pentru copiii de școală a însemnat cursuri online, deci ore multe petrecute în fața unui dispozitiv electronic, fie el telefon, tabletă sau laptop. Potrivit Dr. Roxana Cozubaș, medic primar oftalmologic, doctor în științe medicale, unul din patru copii necesită ochelari, subliniind că anumite structuri din interiorul ochiului încep să se concentreze doar în zona de aproape și nu mai văd bine la distanță.

De altfel, mai spune specialistul, făcând o paralelă între situația copiilor din vremurile actuale și cele din trecut, când nu erau așa de mulți miopi în cazul băieților, care petreceau mult timp afară, stăteau în aer liber, jucau fotbal, în schimb fetițele, care nu neapărat stăteau să citească, dar se jucau cu păpușile, aveau jocuri de interior, făceau miopie mai des.

Protecția împotriva luminii albastre

”Este o lumină care are o anumită lungime de undă, este practic prima porțiune vizibilă, dar și o parte din porțiunea invizibilă, respectiv finalul ultravioletelor și începutul luminii vizibile, orientativ este pe la 400 de nanometri. Este o lumină cu o lungime de undă care pătrunde până în interiorul ochiului și care afectează retina, afectează structurile din interiorul ochiului și este bine să ne protejăm. Este peste tot, de la toate luminile, dar și de la toate gadgeturile pe care le avem în viață. Acolo putem să schimbăm ceva, să punem în interiorul ecranului, să folosim ochelari cu filtru de protecție.”, precizează medicul oftalmolog Roxana Cozubaș.

Care sunt afecțiunile oftalmologice la copii

”Vorbim de miopie, hipermetropie și astigmatism. Sunt cele trei vicii de refracție pe care noi le constatăm. Toți copiii sunt hipermitropi, se nasc cu dioptrie mică de plus, dar după cum îi vezi, nu zburdă toți cu ochelarii la ochi, pentru că pe măsură ce înaintează în vârstă are loc ceea ce noi numim emetropizarea ochiului.

Adică ochiul se normalizează către vârsta de 7 ani, își termină perioada de creștere și capătă o formă finală. Dincolo de această perioadă, poate să apară miopia, respectiv în momentul în care ochiul crește mai mult decât ar trebui copilul începe să vadă din ce în ce mai prost pe zona de distanță”, a explicat medicul oftalmolog.

De asemenea, mai spune medicul, primul consult oftalmologic este recomandat să fie făcut încă de la 6 luni, deși rareori se întâmplă să fie dați ochelari de atunci.

Jocul cucu-bau sau ”peak a boo”

”De obicei ochelarii se dau, la un copil la care nu bănuiești nimic, în jurul vârstei școlare, pe la 5 ani. Vorbim de astigmatisme care sunt nedescoperite, copilul începe să mijească ochii, să țină capul într-o parte, îl vezi că se uită la televizor preferențial, folosind un anumit ochi, sau cu o poziție a capului mai ciudată. Sunt copii care au inteligența suficientă sau necesară pentru a testa vederea cu fiecare ochi în parte și practic fac acest ‘peek a boo’ (n.r. cucu-bau) și reușesc să își dea seama că un ochi vede mai prost decât celălalt și își trag singuri părinții de mânecă”, a mai spus medicul.

Astfel, oftalmologul a concluzionat faptul că cel mic trebuie văzut în primul an de viață, ca un control de rutină, iar dacă totuși s-a ratat acest moment, grădinița este o perioadă bună în care putem să îi vedem pe cei mici.