mamaplus

Irina a învins cancerul de col uterin: ”Cu cât mai târziu afli diagnosticul, cu atât scad șansele de tratament complet”

0
//
25.01.2021

La 46 de ani, Irina a reușit să prevină cancerul de col uterin datorită testului Papanicolau. La unul din controalele de rutină, femeia a fost diagnosticată cu leziuni precanceroase, iar o intervenție chirurgicală a ajutat-o să evite o maladie oncologică pe viitor.

„Nu aveam niciun simptom care să mă pună în gardă. Eram atât de sigură că analizele vor ieși bine încât am uitat să îi las medicului numărul meu de telefon. Când au venit rezultatele și s-a dovedit că am probleme, medicul a fost nevoit să mă căute prin intermediul rețelelor de socializare”, își amintește Irina. 

Ea spune că medicii au fost nevoiți să acționeze rapid ca să prevină răspândirea celulelor care îi puteau provoca boala oncologică. A avut o intervenție chirurgicală, a petrecut câteva zile la spital, iar la scurt timp după externare și-a putut relua modul de viață obișnuit. Pentru că a reușit să intervină la timp, Irina a fost scutită de numeroase complicații și de proceduri chinuitoare pe viitor, iar acum are o stare bună de sănătate.

La îndemnul Irinei, toate prietenele ei au făcut testul Pap

Experiența prin care a trecut a făcut-o să acorde și mai multă atenție stării sale de sănătate, dar și să le ajute pe femeile din anturajul său să înțeleagă cât de important este testul Pap.

„Eu le îndemn pe toate femeile să se adreseze la medicul de familie cât mai des. Când mama este sănătoasă întreaga familie este fericită. Nu trebuie să ne fie frică. Cu cât mai târziu afli diagnosticul, cu atât scad șansele de tratament complet”, spune Irina.

Ea crede că testarea gratuită a femeilor și campaniile de informare  sunt  soluțiile cele mai bune pentru prevenirea cancerului cervical: ”Sunt foarte bune inițiativele de a merge prin sate și orașe și de a face controale. Cred că ar fi bine, de asemenea, să existe posibilitatea ca acest control să fie efectuat și în zilele de sâmbătă, când femeile nu sunt prinse la serviciu”.

La fel ca Irina, sute de femei ar putea preveni cancerul de col uterin, dacă s-ar adresa la timp la medicul de familie pentru efectuarea testului citologic.

Cancerul de col uterin este cancerul care poate fi prevenit în proporție de 80 la sută prin vaccinare contra Virusului Papillomei Umane (HPV) în adolescență și testul citologic, efectuat o dată la 3 ani, în perioada 25-61 de ani, gratuit la medicul de familie.

În țara noastră sunt la evidență 4182 paciente afectate de cancer al colului uterin, ceea ce constuie 227, 1 la 100 mii populație feminină. Anual sunt înregistrate în jur de 300 cazuri noi, respectiv 17, 1 la 100 mii populație feminină. 47 la sută sunt cazuri depistate în stadiul precoce (stadiul I și II), pacientele urmând tratament specific.

Vârsta femeilor la care cancerul de col uterin este depistat cel mai des este de la 40-45 de ani și de la 50-60 de ani. Cu regret, anual, din cauza acestei maladii decedează în jur de 160 femei.

Pe parcursul Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin, care se desfășoară în Republica Moldova, vor fi organizate mai multe acțiuni de informare și sensibilizare publică, pentru a chema femeile să efectueze regulat testul citologic de prevenție și să-și păstreze sănătatea.