mamaplus

Imunolog: „Vaccinul împotriva COVID-19 ar putea să nu mai fie eficient din cauza mutațiilor pe care le suferă virusul”

-
//
12.08.2020

Vaccinurile împotriva infecției cu coronavirus, care vor apărea pe piață, ar putea să nu mai fie eficiente peste ceva vreme fiindcă virusul e agresiv și suferă multe mutații, a dezvăluit cercetătorul și imunologul Virgil Păunescu.

„Ne aflăm în fața unui virus instabil genetic care a suferit câteva zeci de mutații în aceste luni. Una dintre mutații, despre care s-a mai spus câte ceva, aflată în poziția 614, un aminoacid care s-a schimbat în tulpina S – cea care este cea mai importantă în privința virulenței acestui virus – a generat o variantă nouă de virus, mai agresivă din multe puncte de vedere decât variantă inițială Wuhan, și care în decursul lunii aprilie a înlocuit la nivel mondial tulpina pe care o știam noi.

Asta înseamnă că lumea subestimează acest virus. E atât de concentrată pe această competiție care nici măcar nu mai este despre vaccinuri. Așa cum am spus, nici la noi nu mai era vorba despre vaccin, era vorba despre poziționarea pe plan mondial.

Care este locul tău în lume... Ești acolo, ești capabil să faci ceva? Sau aștepți să-ți dea alții și ție ca la Remdesivir câte zece tablete pe lună”, a declarat Virgil Păunescu.

Vaccinurile ar putea să nu mai fie eficiente după un an

Cercetătorul și-a exprimat îngrijorarea legată de faptul că toate eforturile făcute de țările lumii de a descoperi un vaccin ar putea fi în zadar.

„S-ar putea ca peste un an sau jumătate de an, virusul să sufere atâtea mutații încât vaccinurile pe care le dezvoltăm acum să nu mai fie eficiente.

Deocamdată, datele referitoare la agresivitatea acestuia nu sunt foarte clare, dar înclină spre o agravare a bolii. Ce mi se pare cel mai important este că virusul, noua variantă a acestuia, se multiplică mult mai mult.

În decurs de două luni a dislocat complet forma inițială a virusului. Această nouă mutație descarcă o cantitate foarte mare de material viral în organismul uman. Mult mai mult decât forma veche. Este o formă mai agresivă, chiar dacă deocamdată nu avem suficiente statistici”, a mai spus el.