Eficiența terapiei antibacteriene este greu de evaluat – aceasta presupune milioane de vieți salvate, reducerea fricii în fața multor boli, liniște și încredere că există armă împotriva infecțiilor. Din păcate, în medicina mondială se observă o tendinţă de creştere a numărului de prescrieri ale antibioticilor nu doar în cazuri stringente, ci şi preventiv, „pentru orice eventualitate”. Aceasta se întâmplă, de obicei, în pediatrie.

Imunitatea copiilor după administrarea antibioticilor

Care este influența antibioticelor asupra imunității?

Un sistem imunitar în regulă protejează copilul de multe boli infecțioase, în timp ce orice disfuncție a sistemului poate cauza probleme serioase. Atunci poate e mai bine să nu administrăm antibiotice copiilor? Nu, nici acest tip de abordare nu este corect.  

Terapia antibacteriană se indică doar după o examinare amănunțită a copilului, după stabilirea unei diagnoze și după ce sunteți siguri că boala nu poate fi învinsă fără acestea. Dar chiar și în cazul în care antibioticul a fost indicat corect, sistemul imunitar va avea de suferit.  

O mare parte din țesutul limfoid (unde se formează și trăiesc celulele, răspunde de imunitate) se găsește în intestine. Dacă intestinele funcționează bine, se curăță rapid de toxine, atunci nu vor apărea probleme imunitare sau, dacă vor apărea,  acestea vor fi minore. Funcționarea bună a intestinului se află în legătură directă cu microorganismele care locuiesc în el și cu alimentarea corectă. Administrarea antibioticilor determină reducerea bruscă a microorganismelor din intestin și, ca urmare, se reduce protecția imună.  

Un alt aspect negativ ce ține de influența antibioticelor constă în aceea că preparatul, omorând microorganismele patogene, iau asupra lor funcția celulelor imune. Aceasta duce la reducerea numărului celulelor imune, astfel reducându-se capacitățile de protecție ale organismului.  În anumite situații, din cauza distrugerii semnificative a bacteriilor (efectul antibacterian al antibioticelor), determinate de îmbolnăviri, în sângele copilului ajung foarte multe toxine, care împiedică funcționarea normală a sistemului imunitar.

Imunitatea copiilor după administrarea antibioticilor

Cum  creștem imunitatea copilului după administrarea antibioticilor?

Prin ce metodă obținem activizarea sistemului imunitar? Din păcate, nu există o pastilă fermecată pentru obținerea unui rezultat imediat?  Este nevoie  de putere și răbdare pentru aceasta. pentru aceasta va trebui de întreprins un complex  - nu doar de restabilit, dar și de sporit, dar pentru aceasta e nevoie:  

  • foarte repede și conform metodelor moderne, de eliminat toxinele din organism;
  • de restabilit microflora intestinală;
  • de stimulat funcționarea sistemului imunitar.

Ca produsele distructive să se elimine mai repede din  țesuturile și fluidele organismului, copilul trebuie să  bea mai multe lichide.  Lichidele stimulează micțiunea și transpirația, prin care se elimină toxinele. Oferiți-i copilului orice băutură: compoturi, ceaiuri slabe și chiar apă. E bine-venit ceaiul din măceș, dar în cantități nu prea mari – căci elimină  potasiul din organism. Cu cât micuțul va bea mai mult, cu atât se va simți mai bine.  

În special,  e bine să-i dați copilului să bea atunci când are febră. Dacă starea copilului este gravă, nu așteptați o minune – mergeți la medic, unde i se va aplica un tratament de detoxifiere, cu injectarea soluțiilor intravenoase (Reosorbilact, soluție Ringer, soluție de glucoză).

Imunitatea copiilor după administrarea antibioticilor

Dacă copilul bea mult și des și nu are febră, trebuie să fim atenți la starea intestinală. Începeți să restabiliți microflora din primele zile de administrare   a antibioticului. Dați-i copilului diferite produse lactate – brânză, chefir, iaurt, smântână. Produsele enumerate conțin microorganisme folositoare, dar și proteine.

Dacă copilului nu-i plac aceste produse, dați-i iaurt sub formă de capsule. Nu poate să bea pastila sau nu vrea? Turnați conținutul capsulei într-o lingură cu mâncare –efectul va fi similar.

Copii mai măricei trebuie hrăniți cu mâncare vegetariană, care conține multe fibre: varză, morcov, sfeclă etc., aceasta va îmbunătăți tranzitul intestinal și va stimula eliminarea toxinelor.

Sistemul imunitar poate fi stimulat cu anumite preparate – imunomodulatorii, dar aceasta e ultima soluție. Deseori e suficient să introducem în meniul copilului produse care conțin proteine, vitamine și minerale. E vorba despre  legume, pomușoare și fructe, în stare proaspătă sau fierte. De asemenea, sunt  recomandate  creșterea efortului fizic, plimbările frecvente și active la aer liber, călirea. Sănătate vouă și copiilor voștri! 

Sursa