mamaplus

Gravidele vaccinate anti-COVID-19 pot transmite anticorpii prin cordonul ombilical sau prin alăptare

-
//
16.05.2021

Oamenii de știință strâng tot mai multe dovezi referitoare la eficacitatea vaccinului asupra gravidelor. Medicii spun că anticorpii se pot transmite prin cordonul ombilical sau prin lapte. În SUA există un registru de urmărire a reacțiilor pentru femeile gravide vaccinate. Mai mult, rezultatele preliminare arată că femeile gravide sau care alăptează şi sunt vaccinate anti-COVID-19 pot transmite anticorpi de protecție copiilor.

"Vaccinul este eficient pentru femeia gravidă. Este eficient pentru că produce anticorpi şi pentru că activează sistemul de celule T. Această eficiență este dovedită clar. Aceşti anticorpi se transmit şi s-a dovedit prin dozarea lor în cordonul ombilical, se transmit fătului, în plus prin lapte iarăşi se transmit nou-născutului", spune ginecologul Radu Vlădăreanu.

În studiul JAMA, oamenii de ştiință de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Boston şi Harvard Medical School au studiat probele de sânge de la 103 femei imunizate cu serurile de la Pfizer şi Moderna. Dintre care 30 primiseră vaccinul în timpul sarcinii, 16 în timp ce alăptau şi 57 dintre ele nu trecuseră printr-o sarcină. Rezultatele sunt similare la toate cele trei categorii, arătând prin asta eficacitatea serului, indiferent de persoană.

"Există un registru american de urmărire a reacțiilor pentru femeile gravide care se vaccinează. Sunt înscrise 110.000 de femei. Deci gândiți-vă la 110.000 de gravide care au fost vaccinate în SUA analizele sunt în curs şi aşteptăm aceste rezultate aşa cum aşteptăm rezultatele studiilor pe care Pfizer le-a demarat acum ceva timp, pe un lot de 4.000 de femei, un studiu destul de controlat", adaugă dr. Radu Vlădăreanu.