mamaplus

Ginecolog: Prosopul pentru igiena intimă a femeii trebuie schimbat în fiecare zi

-
//
05.10.2020

Sănătatea intimă și fertilitatea femeii începe cu îngrijirea zilnică a organelor genitale. O igienă corectă constă dintr-un set de reguli de bază pe care femeile trebuie să le respecte în funcție de vârsta și necesitățile medicale pe care le are. Medicul ginecolog Dorina Chelaru a făcut o listă cu cele mai importante reguli, pe care orice femeie care are grijă de propria sănătate ar trebui să le urmeze zi de zi.

Pentru pacientelee cu infecții ginecologice recidivante, dr. Dorina Chelaru recomandă o igienă riguroasă cu apă fiartă sau apă cu un pic de acid citric. Este important ca mișcările să fie executate din față în spate, procedura să fie repetată înainte și după contactul sexual, dimineața și seara, după fiecare defecație​ ​ (dacă sunteți în drum sau la muncă folosiți servetele umede, dar fără mirosuri și listă lungă de E-uri, doar celuloză)​. Medicul interzice categoric dușurile vaginale care fac mai mult rău decât bine.

Reguli pentru o igienă intimă corectă:

  • Să ai prosop personal pentru igiena intimă, pe care să-l schimbi în fiecare zi.
  • Scoate din uz lenjeria sintetică și folosește lenjerie 100% bumbac. Nu purta haine strâmte.
  • Îmbracă pijamale largi sau dormi fără lenjerie (după caz).
  • Nu folosi absorbatele de zi decât în cazul unor eliminări. Schimbă-le după fiecare vizită la veceu, indiferent de mincție sau defecație. Absorbantele de zi nu se poartă mai mult de 2 ore.
  • Evită folosirea tampoanelor în timpul menstruației. Sângele este un mediu prielnic pentru înmulțirea bacteriilor.
  • Eliberează vezica urinară la prima cerere, nu răbda și nu ține vezica urinară plină mult timp. Nu urina niciodată în mare, ocean, râuri sau bazine.

Atunci când au secreții vaginale maronii înainte sau după menstruație, unele femei încearcă să apeleze la spălăturile vaginale, ceea ce reprezintă o practică absolut greșită. Chiar dacă scurgerile respective sunt deranjante, să știi că ele fac parte din procesul de auto-curățare a vaginului și nu doar că țin infecțoile la distanță, dar și acționează ca lubrifiant natural. 

Reține foarte bine faptul că afecțiunile mamare și ginecologice în faze incipiente nu manifestă simptome. De aceea, este foarte important să mergi anual la un control ginecologic, până la apariția manifestărilor. Diagnosticarea timpurie duce la rezolvarea mai rapidă și mai ușoară a oricăror probleme și îți poate salva viața!