mamaplus

Ginecolog Angela Prepeliță: ”Ciclul menstrual foarte dureros ar putea ascunde endometrioza”

0
//
29.01.2020

Investigațiile medicale anuale trebuie să fie prioritare pentru orice femeie, inclusiv vizita la medicul ginecolog. Acest lucru se referă în primul rând la femeile care se confruntă cu dureri în timpul ciclului menstrual sau în timpul actului sexual, eliminări abundente sau dolore și ciclu menstrual neregulat. Medicul Ginecolog Angela Prepeliță explică în continuare care ar fi cauza principală a disconfortului din perioada ciclului menstrual și ce investigații medicale ar trebui făcute în fiecare an, fără excepții.

Durerile insuportabile în timpul ciclului menstrual – un semnal de alarmă

Un ciclu menstrual foart dureros, când ai niște crampe dureroase și nu poți să mai reziști chiar dacă iei antiinflamatoare – o pastilă sau două pe zi – este alarmant și trebuie să mergi la ginecolog pentru un diagnostic. Ciclul menstrual foarte dureros ar putea să ascundă endometrioza. Este o boală foarte răspândită la moment, care poate provoca dureri foarte mari. Chiar și fetițele până la 20 de ani, care au niște crampe foarte mari, ar trebui să-și informeze mămicile și să meargă la un ginecolog pentru un diagnostic.

Ce investigații sunt absolut necesare pentru fiecare femeie?

Orice femeie ar trebui măcar o dată pe an, ideal ar fi o dată la 6 luni, să meargă la un consult ginecologic și totodată să facă și o ecografie a organelor genitale și a glandelor mamare, plus un frotiu simplu. Testul Papanicolau se face la noi în țară după vârsta de 25 de ani, o dată la trei ani. Totuși, în SUA, PAP-testul se face după 3 ani de viață sexuală, pentru că s-a demonstrat științific - cancerul de col uterin este un cancer infecțios, adică în majoritatea cazurilor este cauzat de virusul papilomului uman, care se transmite prin contact sexual indiferent de metodele de barieră, pentru că prezervativele nu pot proteja de acest virus. Mai mult, dacă femeile resimt dureri în timpul actului sexual trebuie să se adreseze urgent la medicul ginecolog.

Mențiunile medicului ginecolog au fost preluate dintr-un interviu televizat care poate fi urmărit AICI.