mamaplus

Explicații clare despre cum se transmite COVID-19. Ce facem cu hainele și pantofii

0
//
23.03.2020

Raed Arafat, secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne din România, a explicat, duminică, cum se transmite exact coronavirusul.  Acesta a precizat că noul coronavirus nu se ia de pe haine, însă acestea trebuie igienizate la intrarea în casă.

„Pantofii sunt scoși exact la intrare, îi țin în casă, în apartament, dar la intrare. După care am scos hainele de afară. Am un gel pe bază de alcool pe care-l folosesc după ce mă spăl pe mâini și mă dezinfectezcu el. De regulă, cămașa și hainele merg la spălat. […] Oricum, virusul nu se ia de pe haină, decât dacă cineva a strănutat pe tine. Chiar dacă ajunge pe haine, tot o să moară, mai ales că virusul nu se transmite de la haine. Se transmite de la particule care sunt în aer dacă a strănutat sau tușit cineva. Se ia mai ales de pe suprafețe. Se ia dacă eu tușesc sau strănut în palmă și pun mâna pe o suprafață și peste câteva ore vine altcineva și pune mâna pe respectiva suprafață, apoi pune mâna pe față”, a precizat Raed Arafat.

Virusul nu se transmite prin intermediul alimentelor

Raed Arafat a precizat că virusul nu se transmite prin intermediul alimentelor, astfel că fructele și legumele pe care le consumăm nu trebuie să fie spălate diferit de cum o făceam și până acum.

Secretatul de stat recomandă totodată ca, atunci când vrem să deschidem o ușă sau să apăsăm pe butoanele de la lift etc., să încercăm să nu atingem cu palmele/degetele suprafața respectivă.

„Telefonul trebuie dezinfectat des, cu șervețele umede și chiar cu soluții cu alcool, dacă are folie pe el. Șansa mare e să iei coronavirus de la cineva care a strănutat sau a tușit în fața ta, și de pe suprafețe pe care le-au atins cei bolnavi”, a mai precizat Raed Arafat.