mamaplus

Expert: ”Nu sunt dovezi că vaccinul anti-COVID-19 influențează asupra fertilității”

-
//
26.05.2021

Autoritățile din Republica Moldova îşi propun să imunizeze 70% din populație până la sfârşitul anului, cu o rată de 50.000 de vaccinări pe săptămână. Până acum, doar 8 la sută din populaţie a primit cel puțin o doză, dar a început a treia etapă şi ritmul de vaccinare se va accelera. La sfârşitul acestei săptămâni va fi încă un maraton la Palatul Republicii şi vor fi disponibile mai multe tipuri de vaccin.

Peste 306.000 de doze de vaccin au fost administrate până acum în Republica Moldova. Autoritățile nu au, însă, date statistice despre cei care s-au imunizat peste hotare.

„Deja avem 40.000 de persoane complet vaccinate. Ca proporție a dozelor deja utilizate şi repartizate, din totalul de doze repartizate către centrele de vaccinare, peste 50 la sută au fost deja administrate”, susține Alexei Ceban, coordonator campanie de vaccinare.

Specialiştii dau asigurări că sunt doar mituri informațiile despre afectarea fertilității de către vaccin. Imunizarea este sigură şi este singura cale de a ne proteja de formele severe ale bolii.

„Nu sunt dovezi că influențează asupra fertilității, studiul din SUA pe o populație de mai mult de 90.000 de femei însărcinate la diferite perioade nu a relevat modificări la sănătatea atât a femeii cât şi a fătului. Mai mult ca atât, copiii nou-născuți deja aveau anticorpi.”, a afirmat Ninel Revenco, coordonator campanie de vaccinare.

Până acum, 75 la sută dintre angajații din sistemul de sănătate au fost vaccinați, iar efectele pozitive se văd în rata de infectare care a scăzut până aproape de zero. După maratonul de imunizare de la Universitatea de Medicină, Primăria Chişinău va organiza unul şi la Palatul Republicii. Vor fi disponibile mai multe tipuri de vaccin, printre care şi 2.500 de doze Pfizer. Vaccinul poate fi administrat şi celor cu vârsta de cel puțin 16 ani, dar pentru minori este nevoie de acordul părinților.

„Va avea un program de vineri, sâmbătă şi duminică, de la 9 dimineața până la 22:00. Astfel de maratoane de amploare mai mică vor avea loc şi în cadrul raioanelor. La maratonul de la Palatul Republicii va fi distribuit exact acelaşi număr cum a fost în cadrul acestui weekend de la Mălina Mică, astfel ar fi 2.500 de vaccinuri.”, a mai adăugat Denis Cernelea, secretar de stat, Ministerul Sănătății.

Medicii spun că trebuie să ne protejăm chiar şi după vaccinare, pentru că imunizarea este deplină după 14 zile de la administrarea serului. Autoritățile din Republica Moldova sunt acum în aşteptarea unui nou lot de 45.000 de doze, donate pe platforma COVAX.