mamaplus

Ecografia și inteligența artificială - noua armă în lupta împotriva cancerului mamar, doar la ALFAMED!

-
//
17.08.2021

În fiecare lună în Moldova, cel puțin 100 de femei experimentează un șoc colosal fiind diagnosticate cu cancer mamar. Mai mult de jumătate dintre acestea se află în stadii terminale! Sunt foarte importante consultațiile periodice ale unui medic mamolog-oncolog și efectuarea screening-ului mamar. Aceste acțiuni contribuie la depistarea precoce a cancerului, însă nu la toate femeile.

Dar de ce? În primul rând, aproximativ 50% dintre toate femeile (de obicei cele mai tinere) au țesut mamar dens și, din acest motiv, mamografia nu distinge țesutul dens fiziologic de țesutul malign și, prin urmare, deseori „ratează” cancerul! În al doilea rând, rezultatele mamografiei nu sunt întotdeauna interpretate corect.

Pe de altă parte, atunci când medicii suspectă o anumită formațiune în glanda mamară, din frica de a ”rata” cancerul, aceștia adesea recomandă biopsia, o metodă invazivă, și traumatică din punct de vedere psihologic, iar în majoritatea cazurilor, rezultatele indică un proces benign.

În astfel de situații, ca să nu mai vorbim de cazurile cu țesut mamar dens, se preferă ca metodă de diagnostic examinarea cu ultrasunete, dar interpretarea subiectivă a acesteia încă lasă de dorit.

Soluție avansată

Acestor probleme descrise mai sus, de subdiagnostic și supradiagnostic, le face față singura tehnologie de diagnostic de acest tip din lume, o tehnologie foarte avansată, bazată pe inteligența artificială - Breast Smart Ultrasound AI.

Este vorba despre o ecografie a glandelor mamare, în timpul căreia imaginile zonelor suspecte sunt analizate și interpretate folosind un software bazat pe inteligența artificială și învățare automată. Software-ul în sine este integrat în scanerul cu ultrasunete.

Aproape instantaneu, algoritmii de inteligență artificială, calculează probabilitatea detectării neoplasmelor maligne în conformitate cu scorul BI-RADS pe o scară de 5 puncte, un scor bine cunoscut de specialiștii din domeniu. Drept urmare, medicul mamolog-oncolog, primește o a doua opinie expertă, care îi permite să ia o decizie justificată și calculată.

Avantaje

Noua tehnologie îmbunătățește semnificativ precizia generală a diagnosticului precoce al cancerului de sân - creșterea ratei de detectare a cancerului și reducerea relevantă a numărului de biopsii inutile și traumatice ale țesutului benign. Ca să nu mai vorbim de absența radiațiilor ionizante în timpul examinării cu ultrasunete (de exemplu, acestea sunt prezente în cazul mamografiei).

Capacitățile de diagnostic ale inteligenței artificiale au atins deja o precizie foarte ridicată, apropiindu-se de 100%. Pentru a ajunge la asemenea exactitate, inteligența artificală a fost “antrenată” pe baza a mai mult de 500 000 de imagini cu ultrasunete ale altor pacienți, cu diagnosticul corect, adică, ale căror tumori s-au dovedit a fi maligne sau benigne.

Cu toate acestea, algoritmii AI continuă să se îmbunătățească, deoarece analizează continuu un număr tot mai mare de imagini noi.

Statutul de reglementare

Software-ul Breast Smart Ultrasound AI, destinat diagnosticului clinic al cancerului mamar, este aprobat în SUA (FDA), Uniunea Europeană (CE) și înregistrat în Republica Moldova (AMED).

Cum funcționează

Medicul mamolog-oncolog recomandă efectuarea unei ecografii a glandelor mamare cu interpretarea unei formațiuni volumetrice suspecte folosind inteligența artificială.

Pacienta își face o programare prealabilă prin telefon, la data și ora stabilită este examinată cu ajutorul ultrasunetelor, după care primește un raport cu o descriere și un scor pe scara BI-RADS, care este apoi arătat medicului.

Unde să faceți ecografia și să primiți sfaturi de la un medic mamolog

Până în prezent, doar la Centrul Medical ALFAMED (subdiviziune consultativă AlFA Diagnostica).

Examenul cu ultrasunete este efectuat de un medic de categorie superioră - Hristeva Lilia.

Consultația medicului specialist mamolog-oncolog este efctuată de un medic de categorie superioară, doctor în medicină – Punga Janna.

Contacte:

  • Adresa: str. București, 116

  • Telefon: 022 90 88 00

  • Site: alfamed.md