Infecțiile vaginale şi cele urinare, slaba lubrifiere şi herpesul sunt câțiva dintre factorii care pot afecta desfăşurarea unui raport intim. Durerea din timpul contactului sexual poate fi permanentă sau intermitentă, tulburarea afectând atât femeile, cât şi bărbații. De cele mai multe ori, problema se poate rezolva tratând boala care o provoacă.

Intensitatea durerii resimțite în timpul actului sexual depinde de factorul care o cauzează. La femei, chisturile ovariene, anexita, precum şi epiziotomia (tăiere chirurgicală făcută înainte de naştere în zona dintre vagin şi anus) pot da disconfort în timpul contactului sexual. Durerea în timpul contactului sexual are o incidență mai mare la femei, dar şi bărbații pot fi afectați.

Vaginismul

Este contracția involuntară a muşchiului vaginului, afecțiune care îngreuneză penetrarea. Această problemă poate apărea de la primul contact intim sau poate surveni după o perioadă de activitate sexuală.

Endometrioza

Boală caracterizată prin prezența unui țesut asemănător endometrului (mucoasă uterină) în afara localizării normale, endometrioza dă dureri abdominale şi disconfort în timpul actului sexual.

Bolile cu transmitere sexuală

Cele mai multe boli cu transmitere sexuală dau mâncărimi vaginale la femei şi scurgere peniană la bărbați, simptome care produc dureri în timpul contactului intim. Una dintre acestea este herpesul, boală manifestată prin prezența unor băşici şi secreții la nivelul organelor genitale.

Lubrifiere insuficientă

Apare fie din cauza excitației insuficiente (preludiu prea scurt), fie din cauza unor modificări hormonale apărute la menopauză (scăderea nivelului de estrogen). De asemenea, slaba lubrifiere mai poate apărea din cauza administrării unor medicamente precum cele antihipertensive.

Infecții urinare

În cazul ambelor sexe, infecțiile urinare pot duce la acte sexuale dureroase, din cauza inflamatiei şi iritației locale. Astfel de infecții se manifestă prin senzația de arsură la urinare şi prin nevoia de a merge frecvent la toaletă. La bărbați, infecțiile urinare produc usturime în timpul ejaculării.

Bolile masculine

La bărbați, actul sexual dureros este cauzat în special de unele boli. Printre acestea, se numără: fimoza (prepuțul este prea strâmt, neputând fi retras în întregime la baza glandului), prostatita (afecțiune inflamatorie a prostatei) şi uretrita (infecție a uretrei).