mamaplus

Durerea în piept la copii, palpitațiile, hipertensiunea arterială, un colorit particular al buzelor - semne ale unei boli cardiace

0
//
15.01.2020

Fie că vrem să acceptăm sau nu chiar, şi copiii sunt supuşi bolilor cardiovasculare încă din viața intrauterină. În continuare aflați mai multe detalii despre bolile cordului la copii, semnele şi simptomele acestora, dar şi despre testele şi analizele ce se efectuează în sarcină.

Câteva dintre simptomele care ar trebui să îi îndrepte pe părinți către un cardiolog pediatru ar fi: palpitațiile, pierderea stării de cunoştință, oboseala, respirația dificilă la efort, un colorit mai particular la nivelul buzelor, durerea în piept, valori ale tensiunii arteriale ridicate, un deficit ponderal şi o curbă ponderală nesatisfăcătoare (în cazul sugarilor), infecții respiratorii repetate.

Cele mai frecvente boli din sfera cardiovasculară la copii:

Cele mai frecvente sunt leziunile de tip cardiac - comunicări la nivelul camerelor cardiace atât la nivelul atriilor, cât şi la nivelul ventriculilor. Alături de acestea menționăm, de asemenea, bicuspidia aortică, coarctația de aortă, stenoza pulmonară, prolapsul mitral cu regurgitare. O patologie din ce în ce mai frecventă în rândul populației pediatrice în ultimii ani o reprezintă hipertensiunea arterială, deseori asociată cu obezitatea.

De cele mai multe ori consultul realizat de medicul de familie este suficient pentru obținerea avizului pentru orele de sport de la şcoală. În cazul în care există semne clinice de boală cardiacă, pacientul este îndrumat către specialist.

Se transmit sau nu genetic bolile de inimă?

Există boli cardiace cu transmitere genetică clară (bicuspidie aortică, cardiomiopatia hipertrofică) şi boli ce nu prezintă o componentă genetică. Copiii unor părinți cu malformații cardiace prezintă un risc mai mare decât populația generală de a prezenta o malformație cardiacă, deşi nu neapărat pe cea a părinților.

Una dintre cele mai simple şi sigure metode de a diagnostica malformațiile cardiace la făt o reprezintă ecografia de sarcină de tip morfologie fetală. Rezultatele acestei ecografii sunt corelate cu anumiți markeri sangvini şi reprezintă aşa-numitul dublu sau triplu test - o evaluare de tip statistic în care se evidențiază inclusiv probabilitatea ca fătul să aibă un sindrom genetic care se poate asocia cu malformații cardiace. La ora actuală pot fi diagnosticate anumite tipuri de boli cardiace încă din săptămâna a 12-a de sarcină. De asemenea, există anumiți markeri ecografici ce pot îndrepta atenția spre o boală atunci când vârsta sarcinii prea mică nu permite o evaluare completă a cordului fetal.

Primul pas ar trebui făcut în direcția efectuării unui consult de pediatrie. Dacă în urma consultului există elemente patologice ce îndreaptă atenția spre o boală cardiacă, pacientul trebuie direcționat către un cardiolog pediatru.