mamaplus

Dr. Mihai Craiu spune ce NU ar trebui să faci în caz de contact cu un pacient COVID-19

-
//
19.11.2020

Pandemia cauzată de COVID-19 a alarmat și afectat o lume întreagă. În timp ce unii pacienți ajung direct pe patul de spital din cauza complicațiilor mai severe, un alt număr impunător de persoane rămân să se trateze în condiții casnice. Medicul Mihai Craiu trage un semnal de alarmă cu privire la tratamentele luate acasă, fără un consult medical, chiar și în cazul celor care au intrat în contact cu o persoană infectată.

”Orice persoană ce a venit în contact cu un bolnav de COVID primește medicamente care nu au legătură cu recomandările existente”, susține medicul Mihai Craiu. Tot el mai afirmă că în ultima vreme a observat o tendință de majorare a numărului persoanelor care apelează la automedicație în cazul în care prezintă simptome caracteristice virusului de tip nou.

”Orice persoană ce a venit în contact cu un bolnav având COVID19, deseori netestată, aproape întotdeauna fără consult medical riguros, începe să primească mai multe medicamente care nu au ABSOLUT nicio legătură, nici cu recomandările existente (unele mai bune, altele imperfecte sau depășite, dacă vorbim de cele românești postate pe site-uri oficiale), nici cu dovezile științifice disponibile.

Realitatea este că cea mai MARE putere de dovadă o au metaanalizele, apoi dovezile din studii randomizate, placebo-controlate și cea mai SLABĂ putere o au opiniile experților. Ale experților medicali reali, nu ale vloggerilor sau ale diverșilor artiști mediatizați nefericiți...”, mai spune dr. Mihai Craiu.

Medicul a mai vorbit și despre administrarea Dexametazonei în contextul pandemiei

”Dexametazona NU se dă acasă unor pacienți asimptomatici sau foarte puțin bolnavi. Nu ajută și chiar agravează pneumoniile virale. Dexametazona este excepțională în formele medii și severe (spitalizate) de pneumonii cu SARS-CoV-2. Conform studiului RECOVERY ea scade mortalitatea la 28 zile cu 1/3. Nu este prudent să luați dexametazonă fără indicație medical. Nu este prudent să luați dexametazonă fără indicație medicală sau la o indicație greșită, în prima fază a bolii, la domiciliu! Nici măcar nebulizată”, este mesajul medicului Mihai Craiu pe o rețea socială.