Într-o postare recentă pe rețeaua de socializare Facebook, medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția asupra unei infecții bacteriene ce poate avea consecințe dramatice în rândul copiilor.

Mai precis, este vorba despre infecția cu bacteria Bordetella pertussis, care provoacă accese severe de tuse zgomotoasă, aşa-zisa tuse măgărească. Boala poate fi prevenită prin vaccinare, dar, din păcate, curentul antivaccinist capătă amploare şi tot mai mulți părinți refuză să îşi vaccineze copiii, punându-le astfel viața în pericol. 

Mai jos, redăm mesajul integral al dr. Mihai Craiu:

„Fără legătură cu noul coronavirus...

De când testăm toți pacienții gravi cu boli respiratorii ce au nevoie de internare, folosind analizorul RT-PCR donat către INSMC de minunatul grup de părinți şi voluntari (mulțumim FOARTE mult!), am început să observăm care sunt de fapt musafirii nedoriți care vizitează căile respiratorii ale copiilor, din România actuală. Căci alături de SARS-CoV-2, acest analizor poate identifica încă alți 21 de patogeni respiratorii, virusuri sau bacterii.

Ce mă îngrijorează?

Creşterea alarmantă a copiilor cu infecție acută cu Bordetella pertussis, sau tusea convulsivă (tusea măgărească).

În ultima lună am avut cazuri confirmate cât în tot anul 2019 la un loc.

Ştiti cum arată boala aceasta? În afară de faptul că este posibil să mori (1% din sugarii cu vârstă sub 2 luni vor muri dacă fac această infecție), apar accese de tuse absolut groaznice.

Priviți ochii acestui copil. NU A FOST lovit sau bătut!

mamaplus

A tuşit până a leşinat si până i s-au spart vasele de sânge din ochi şi în creier. Este o suferință inimaginabilă pentru un om obişnuit. Şi durează foarte mult... chinezii au numit această boală „tusea de 100 de zile".

Boala poate fi prevenită prin vaccinare! Nu este deloc înțelept să refuzaţi vaccinul pentru pertussis. În țările UE, în SUA, Marea Britamie şi multe altele, se administrează vaccinul şi la femeia gravidă, în trimestrul III de sarcină. Pentru ca mama să dea cei mai buni anticorpi copilului ei nenăscut - anticorpii proprii. Exact ca vaccinarea antitetanică din sarcină, ce funcționează pe acelaşi principiu.

În SUA, ezitarea privind vaccinarea este responsabilă pentru cele peste 48.000 de cazuri de pertussis din 2012. Tragic este că 20 de cetățeni americani, din care 15 sugari, au murit. Este cel mai negru bilanț din ultimii 70 de ani.

Aşa va fi şi la noi dacă va continua să scadă acoperirea vaccinală DTaP a copiilor.

Întrebarea nu este dacă vor fi mai multe cazuri, ci când vor fi? ACUM avem în tratament, în spitalul nostru, 3 pacienti cu aceasta boală urâtă.

Întrebați medicul de familie dacă aveți schema completă de vaccinare contra pertussis!”.