mamaplus

Dr. Iraida Snigur: ”Lipsa sexului nu are nicio consecință negativă directă în viața unui adult”

0
//
17.12.2020

Abstinența sexuală este în primul rând decizia fiecarei persoane, iar motivele pot fi diverse: scăderea libidoului, lipsa unui partener, stres sau autoizolarea impusă în prezent de pandemie. În urma unor cercetări, s-a constatat că nu există vreo diferență evidentă între nivelul de fericire și satisfacție cu propria viață între persoanele sexual active și cele inactive. Medicul ginecolog-obstetrician Iraida Snigur a explicat ce efecte directe sau indirecte poate avea asupra organismului abstinența sexuală la femei și bărbați.

”Nu există o consecință negativă, directă a lipsei sexului în viața unui adult (cunoscută și sub denumirea de abstinență). O persoană, bărbat sau femeie, care va fi sexual inactivă toată viața, poate fi la fel de sănătoasă fiziologic, ca și o persoană sexual activă.”, susține dr. Snigur.

Cu toate acestea, specialista spune că pot exista totuși anumite consecințe negative INDIRECTE ale lipsei sexului:

  • dacă abstinența este involuntară, persoana poate trăi anumite neplăceri legate de sănătatea mintală, inclusiv anxietate și stres;
  • pentru femei, activitatea sexuală este corelată cu mai puține probleme de incontinență urinară, grație antrenării mușchilor zonei pelvine;
  • pentru bărbați, un studiu din 2016 a concluzionat că bărbații cu mai multe ejaculări au un risc mai mic de cancer de prostată decât bărbații cu mai puține ejaculări pe lună;
  • absența intimității sexuale într-un cuplu poate duce la probleme, neînțelegeri în cuplu (deși, absența sexului, de obicei, este o consecință și nu o cauză a problemelor din cuplu).

În opinia ginecologului, dacă abstinența este voluntară, persoana se va simți mai împlinită emoțional și psihologic, pentru că își urmează propriile convingeri de viață. Totodată, nu există expunerea la riscul achiziționării infecțiilor sexual-transmisibile, care, în realitate, reprezintă un argument foarte puternic, bolile sexual transmisibile fiind potențial o sursă enormă de probleme de sănătate.

”Trebuie să înțelegem că fiecare alegere ne aparține. Iar noi suntem unicii responsabili de fericirea noastră prin deciziile pe care le luăm în fiecare zi, în privința oricărui aspect al vieții noastre. Lipsa sexului poate afecta în măsura în care îl lăsăm noi, emoțional și psihologic, să ne afecteze. Dacă suntem în poziția de decizie involuntară și deja cu anxietate că nu suntem într-o relație, atunci lipsa sexului are motive negative.

Dar dacă ne asumăm situația și nu disperăm, dar o luăm și ca pe o decizie de a nu fi într-o relație doar de dragul de a nu fi singuri - consecințele nu sunt negative. Toate trebuie făcute la momentul lor potrivit.”, mai susține medicul ginecolog-obstetrician Iraida Snigur.