mamaplus

Dr. Alexei Ceban: În toamnă sunt prognozate creşteri foarte mari de infectări cu COVID-19 şi nu doar în Moldova

0
//
15.07.2020

Specialiştii din domeniul sănătăţii au îndemnat, în mod repetat, populaţia să respecte toate măsurile de protecţie recomandate de către medici. Potrivit lor, doar astfel putem preveni „sufocarea” sistemului se sănătate din Republica Moldova.

Alexei Ceban, epidemiolog în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) susține că în prezent, se atestă o stagnare a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19 înregistrate în Republica Moldova. 

„În ultimele patru săptămâni observam o descreştere a cazurilor, dar asta nu înseamnă un succes în controlul infecţiei. Avem foarte mult de lucru. Totul depinde de noi înşine. Orice am face noi ca autorităţi, mesajul este perceput de populaţie şi măsurile sunt respectate de populaţie. Dacă nu le respectăm, atunci vom continua să înregistrăm creşteri ale numărului de infectări. În toamnă sunt prognozate creşteri foarte mari şi nu doar în Republica Moldova”, a declarat Alexei Ceban în emisiunea „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Potrivit secretarei de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale Mariana Golovaci, în prezent, presiunea asupra sistemului de sănătate este enormă. Doar responsabilizarea şi conştientizarea pericolelor pe care le reprezintă acest tip nou de coronavirus ar putea reduce din numărul de cazuri raportate în ţara noastră.

„Efortul asupra sistemului de sănătate în aceste momente este unul enorm. Desigur, este o uşurare atât pentru sistem, cât şi pentru doctori descreşterea numărului de cazuri, pentru că permite să eliberăm un anumit număr de paturi, să asigurăm o capacitate mai bună a secţiilor de terapie intensivă. Putem să atingem acest scop doar dacă fiecare dintre noi va respecta normele epidemiologice recomandate de autorităţi”, spune Mariana Golovaci.

În context, autorităţile îndeamnă cetăţenii să respecte normele epidemiologice şi recomandările medicilor, între care – respectarea distanţei sociale, purtarea măştii în spaţiile publice, evitarea locurilor aglomerate. 

Potrivit lor, dacă se va menţine şi în continuare un trend al creşterii numărului de cazuri de infectări cu COVID-19, va fi mult mai complicat să fie ţinute sub control cazurile grave şi de deces.

Reamintim că ieri în Republica Moldova au fost confirmate alte 269 de cazuri de COVID-19. În total, de la începutul pandemiei au fost confirmate cu noul Coronavirus 19.708 persoane, dintre care 655 au decedat.