De când a început să lovească omenirea, în urmă cu cinci luni, noul coronavirus şi-a făcut simțită prezența în organismul uman prin două simptome: tuse persistentă şi febră. Acestea au rămas cele două mari semnale de alarmă ale unei posibile infecții cu COVID-19.

În timp, însă, virusul şi-a arătat colții provocând şi alte reacții. Astfel, la ora actuală, simptomele recunoscute ale noului coronavirus sunt: tuse seacă, febră, oboseală mentală şi fizică, lipsa poftei de mâncare, pierderea simțului mirosului şi, în cazurile severe, dificultăți de respirație, cauzate de apariția pneumoniei.

Electricitate prin corp

Mai nou, tot mai mulți pacienți se plâng de simptome nemaiîntâlnite până acum. Unul dintre ele este o senzație de „electricitate” care străbate tot corpul. Tarana Burke, una dintre fondatoarele mişcării #MeToo, a povestit că, partenerul ei, care s-a îmbolnăvit şi s-a vindecat de COVID-19, a avut acest simptom. Pe lângă tuse şi febră, acesta avea senzația că îi „arde pielea”. Şi nu a fost singurul. Persoane infectate cu noul coronavirus atât din SUA, cât şi din Europa au descris, printre semne, că simt în corp „un fel de căldură care pişcă”.

Doctorii de boli infecțioase care au raportat acest simptom de la pacienții lor sunt de părere că această senzație poate fi parțial răspunsul sistemului autoimunitar la sistemul nervos al pacienților.

Medicii din SUA, țara cea mai afectată de noul coronavirus, unde numărul de cazuri a ajuns la aproape 600.000, iar cel al deceselor se apropie de 24.000, spun că noul simptom al COVID-19 este recunoscut de cadrele medicale, dar încă nu a fost înregistrat ca simptom oficial de către Organizația Mondială a Sănătății.

Drumuri dese la toaletă

Un alt simptom pe care pacienții cu forme uşoare sau medii de COVID-19 îl raportează este nevoia de a merge mult mai des la toaletă decât de obicei. Însă, medicii nu sunt deloc surprinşi de acest lucru. După cum explică ei, problemele de digestie şi modificările rutinei intestinale - în special scaunele mai moi şi mersul mai des la toaletă - sunt uneori primele semne de infecție cu un virus, care poate fi acest nou coronavirus.

De altfel, diareea a fost raportată ca unul dintre primele simptome la pacienții care ulterior au testat pozitiv pentru COVID-19. Un studiu tocmai publicat în American Journal of Gastroenterology a arătat că aproximativ jumătate dintre pacienții cu COVID-19 analizați au avut simptome precum diaree, vomă şi dureri abdominale.