mamaplus

Din ce motiv ginecologul ar putea să te întrebe numărul partenerilor tăi sexuali?

0
//
05.10.2021

Chiar dacă este un subiect destul de delicat, femeile ar trebui să fie conștiente de faptul că numărul de parteneri sexuali influențează sănătatea ei intimă în mod direct și chiar fertilitatea. Totodată, consultația ginecologului este absolut necesară după un contact sexual neprotejat cu un partener nou. Atunci când are în față o pacientă nouă, ginecologul o poate întreba despre numărul de parteneri, deoarece în acest mod poate anticipa prezența unor infecții cu transmitere sexuală.

Investigațiile sunt necesare, deoarece în majoritatea cazurilor aceste infecții sunt asimptomatice. Cele mai frecvente tipuri de infectii cu transmitere sexuală sunt:

  • Chlamydia
  • Herpes genital
  • Gonoree
  • HIV/SIDA
  • HPV
  • Sifilis
  • Tricomonaza

S-ar putea să te intereseze și articolul: S-a aflat care este cea mai răspândită infecție sexual-transmisibilă în Moldova

Potrivit specialiștilor, cu cât mai mare este numărul de parteneri, cu atât mai crescut este riscul de contractare a unei infecții. Totodată, medicii ginecologi mai susțin că foarte multe femei ezită să meargă la un control ginecologic chiar dacă își dau seama că au un miros vaginal neplăcut. Cauza acestui miros ar putea fi o vaginoză bacteriană, dar și o infecție cu transmitere sexuală. Tocmai de aceea, medicii avertizează că amânarea investigațiilor medicale poate avea urmări grave, cum ar fi boala inflamatorie pelvină, abces tubo-ovarian, care poate necesită intervenție chirurgicală sau subfertilitate prin afectarea functiei trompelor uterine.

În timp ce unele infecții cu transmitere sexuală sunt ușor de tratat, altele necesită investigații mai amănunțite și o schemă de tratament complexă. Din momentul în care afli diagnosticul, ar fi bine să-ți anunți partenerul sau partenerii, astfel încât și aceștia să fie evaluați și tratați.

Pentru că prevenția este mai bună decât tratamentul, recomandăm utilizarea contraceptivelor moderne. Cere sfatul medicului ginecolog în această privință.