mamaplus

Din ce cauză crește tensiunea? De vină poate fi și tiroida sau singurătatea!

-
//
25.02.2021

Consumul excesiv de sare, alcoolul, stresul, dar și anumite afecțiuni se numără printre factorii care declanșează hipertensiunea arterială. Totodată, sunt multe persoane care, deși duc un mod de viață sănătos și au o alimentație echilibrată, se confruntă cu o tensiune arterială ridicată. În articolul ce urmează, află că există şi cauze mai puțin cunoscute ale acestei afecțiuni care afectează milioane de adulți din lumea întreagă. Cum este, de exemplu, singurătatea sau hipotiroidia.

Iată care sunt câteva cauze mai puțin cunoscute ale creșterii tensiunii arteriale:

Zahărul
Se știe de mult că zahărul nu este în niciun caz prietenul sănătății noastre, acesta favorizând apariția sau agravarea mai multor afecțiuni. Excesul de zahăr este dăunător şi pentru tensiunea arterială. Specialiştii spun că, de fapt, zahărul este mai dăunător decât sarea în ceea ce priveşte sănătatea inimii. The American Heart Association (AHA) recomandă femeilor să nu depăşească un consum zilnic de şase lingurițe de zahăr (100 de calorii), iar bărbaților – 9 lingurițe de zahăr (150 de calorii). 

Medicamentele
Pe lângă alimente, există și anumite medicamente care îți pot afecta tensiunea arterială.
Potrivit unui studiu publicat în Archives of Internal Medicine, unele medicamente precum: acetaminofenul (paracetamol) administrat zilnic, ibuprofenul, naproxenul, anumite antidepresive sau suplimente alimentare (ginseng, lemn dulce), decongestionante, antiastmatice etc., pot crește semnificativ tensiunea arterială.

Afecțiuni ale glandei tiroidei
Potrivit unui studiu publicat în Journal Hypertension, hipotiroidismul poate provoca hipertensiune arterială. Tensiunea ar fi influențată de creşterea nivelului de calciu din organism, declanșat de hormoni.

Apneea de somn
Apneea de somn – întreruperea respirației în timpul somnului – are drept caracteristică lipsa mişcărilor muşchilor respiratorii. Printre efectele sale se numără şi hipertensiunea. 
Băile fierbinți şi sauna
Băile fierbinți şi sauna provoacă dilatarea vaselor sangvine. Dacă ai fost deja diagnosticat cu hipertensiune arterială, este recomandată evitarea saunei.

Bisfenol A
Potrivit unui studiu publicat în revista Hypertension, bisfenolul A, prezent în compoziția ambalajelor din plastic, poate contamina alimentele şi băuturile din aceste recipiente. Dar acest compus este asociat și cu un risc mai crescut de instalare a bolilor cardiace şi a hipertensiunii. Specialiştii recomandă folosirea ambalajelor şi recipientelor din sticlă, porțelan, oțel inoxidabil.

Singurătatea și supărarea
Chiar dacă ți se poate părea absurd, trebuie să știi că singurătatea și supărarea îți pot crește tensiunea arterială. Un studiu realizat de Universitatea din Chicago a arătat că există o asociere clară între singurătate şi hipertensiune arterială în rândul persoanelor cu vârsta peste 50 de ani.

Dacă te confrunți cu hipertensiune arterială, este foarte important să te adresezi cât mai repede la medic. În urma unor analize și investigații, acesta va stabili cauza și îți va prescrie tratamentul potrivit pentru tine.