Variola maimuței, varicelă și variola clasică se deosebesc prin anumite caracteristici privind instalarea bolii și contractarea virusului. Dacă în cazul variolei maimuței, febra se instalează cu 1-5 zile înainte de apariția eczemei pe corp, în ceea ce privește varicela, perioada este redusă la 1-2 zile, iar în cazul variolei clasice la 2-4 zile.

În cazul variolei maimuței, eczema specifică apare mai întâi pe față, iar apoi se extinde pe celelalte zone ale corpului, incluzând palmele şi tălpile. Apoi, se formează o crustă care se usucă şi cade.

Dacă vorbim despre varicelă, însă, acele vezicule apar, în primă fază, pe piept, spate şi față, extinzându-se, în cele din urmă, pe întregul corp. Nu apar pe palme şi tălpi.

În ceea ce priveşte variola clasică, micile puncte roşii apar prima dată pe limbă/în gură şi se extind pe brațe/picioare, palme/tălpi.

Perioada de incubație a virusului este de 5-21 de zile în cazul variolei maimuței, 10-21 de zile în cazul varicelei şi 7-19 zile în cazul variolei clasice. Boala poate dura până la 2-4 săptămâni, dacă vorbim de variola maimuței, 4-7 zile în cazul varicelei şi până la 5 săptămâni în ceea ce priveşte variola clasică.

La capitolul decese, cel mai mare procent îl înregistrează variola clasică - 30% din cazuri -, în timp ce în cazul variolei maimuței vorbim de 1-10% din cazuri. În ceea ce priveşte varicela, decesele sunt rare.

Nodulii limfatici se umflă doar la apariția variolei maimuței.

Cazurile grave de variola maimuței, în rândul copiilor

Variola maimuței, o boală care a provocat deja mai multe cazuri ce au fost detectate în Europa şi în America de Nord, este o maladie rară originară din Africa, de care oamenii se vindecă în general spontan, informează AFP.

”Identificarea în mai 2022 a unor focare de variola maimuței în mai multe țări non-endemice (unde boala nu circulă - n.r.) şi fără legătură directă cu călătorii întreprinse în zona endemică este atipică”, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), scrie Agerpres.

Variola maimuței este o boală infecțioasă care este cauzată de un virus transmis la oameni de animale infectate, cel mai adesea de rozătoare. Însă virusul a fost descoperit pentru prima dată în 1958 într-un grup de macaci care erau studiați în scopul unor cercetări ştiințifice, de unde şi numele maladiei, au explicat specialiştii de la Institutul național de sănătate şi cercetare medicală din Franța (INSERM).

Cazurile grave se produc mai frecvent la copii şi sunt asociate cu amploarea expunerii la virus, starea de sănătate a pacientului şi gravitatea complicațiilor medicale.