Laboratorul medical Alfa Diagnostica continuă activ să efectueze testarea de laborator a pacienților pentru COVID-19. Publicațiile științifice recente în mod convingător demonstrează necesitatea utilizării combinate a metodelor moleculare (ARN) și serologice (anticorpi) pentru a crește eficacitatea testării.
Despre calitatea sistemelor de testare pentru determinarea anticorpilor către SARS-CoV-2, recent apărute în Moldova, de multe ori, depinde de corectitudinea utilizării lor pentru testarea pacienților.
De ce depinde exactitatea detecției de anticorpilor?
Pentru aceasta, este necesar să înțelegem principiile de bază ale „proiectării” sistemelor de testare. Particula virală SARS-CoV-2 este formată de peste 30 de antigene proteice, însă doar 2 dintre ele au proprietăți antigenice puternice și provoacă un răspuns imun adaptativ (producția de anticorpi). Acestea sunt proteinele N (Nucleocapsid) și S (Spike), pe care producătorii sistemelor de testare le folosesc ca substrat sau „capcană” pentru anticorpi la pacient. Mai mult decît atât, unii producători folosesc proteina N, alții, proteina S.
Care este esența problemei? De exemplu, dacă o persoană are în sânge anticorpi împotriva proteinei N, însă sistemul de testare folosește ca țintă proteina S, rezultatul testului poate fi negativ (nu au fost detectați anticorpi). Și invers. Acest lucru asociază concluzii neașteptate și neplăcute și chiar reacții din partea medicilor și a pacienților, în special în situațiile în care o persoană este bolnavă sau a fost bolnavă, dar anticorpi nu sunt!
Know-how
Alfa Diagnostica, este singurul laborator medical din Moldova care folosește sisteme de testare ce conțin ca substrat ambele proteine - N și S. Sistemele de testare sunt extrem de sensibile și nu „scapă” pacienții pozitivi (de anticorpi), lucru confirmat în meta-analiza publicată recent, și corespunde, de asemenea, recomandărilor FDA (Food and Drug Administration, SUA).
Testarea recentă a probelor de plasmă al pacienților ce au suportat COVID-19 a arătat un nivel foarte ridicat de detectare a anticorpilor de protecție clasa IgG, ceea ce confirmă calitatea înaltă a sistemelor de testare utilizată în laboratorul Alfa Diagnostica și oferă un avantaj incontestabil față de acele sisteme de testare care folosesc doar 1 din 2 proteine.
De ce să detectăm anticorpi către COVID-19:
- Evaluarea răspunsului imun al organismului la SARS-CoV-2;
- Identificarea persoanelor asimptomatice sau a pacienților cu PCR negativ;
- Evaluarea imunității adaptive la pacienții cu COVID-19;
- Estimarea epidemiologică a nivelului de infectare a populației cu SARS-CoV-2;
- Identificarea potențialilor donatori de plasmă cu reactivitate înaltă.
Recomandări proprii:
Datorită numărului mare de solicitări de la medici în legătură cu testarea și interpretarea rezultatelor, Alfa Diagnostica, în baza unei analize a datelor științifice relevante, a pregătit o listă de recomandări care poate fi găsită pe site-ul oficial al laboratorului.
Pentru efectuarea testelor:
Chișinău:
- Str. N.Testemițanu, 21 (022 82 44 44, 078 55 44 44);
- Str. Alecu Russo, 15 (022 909 104);
- Pentru organizații: cereri colective - 069105221 (Dr. Alexandru Mereuța).
Bălți:
- Str. Decebal, 126/4, (0231 81 777);
- Pentru organizații: cereri colective - 068686193 (Dr. Russu Oleg).