Iată că a venit și luna martie. În sfârșit a sosit primăvara calendaristică. Însă, până la adevărata primăvară mai este atât de mult. Și, cât afară nu este chiar atât de cald cum ne-am dori să fie, în viața unor dintre noi se poate strecura o boală cruntă care se cheamă depresia de primăvară. Ce e de făcut dacă dispoziția proastă se menține și nu mai avem forțe să luptăm cu ea?

Depresia de primăvară și metodele de combatere a acesteia

Simptomele depresiei de primăvară sunt foarte diferite. Însă, semnificația lor comună se reduce la doar câteva cuvinte – lipsa de forțe și spirit. Așa deci, puteți presupune că v-ați îmbolnăvit dacă manifestați următoarele simptome:

 •  tristețe permanentă și proastă dispoziție;
 •  lacrimi fără nici un motiv concret;
 •  slăbiciune;
 •  iritabilitate din orice;
 •  neliniște;
 •  vă simțiți absolut inutil și vă subestimați;
 •  insomnie;
 •  oboseală permanentă, în rezultat, se reduce capacitatea de muncă;
 •  apatie pentru orice, concomitent, lipsa dorinței de a învăța sau lucra;
 •  incapabilitatea de concentrare;
 •  pierderea apetitului sau, dimpotrivă, dorința de a mânca permanent ceva;
 •  durei de cap periodice;
 •  gânduri obsedante despre moarte.

Nu este neapărat ca o persoană să manifeste toate aceste simptome ale depresiei de primăvară. Însă, prezența a cel puțin 2-3 dintre ele, vorbește despre faptul că anume despre asta este vorba.

Pentru cei care au decis să lupte de unii singuri cu depresia de primăvară, specialiștii au pregătit câteva sfaturi.

1. Schimbarea anturajului

Aceasta este una dintre cele mai eficiente metode de luptă împotriva depresiei de primăvară. Este simplu să plecați în țările calde la sfârșitul iernii – începutul verii, dar nu întotdeauna este realizabilă această variantă. Nici șefii nu vă vor permite pentru că este suficient de muncă. Unde mai pui că dacă nici finanțele nu sunt destule…

Dar cine a spus că schimbarea anturajului necesită bani mulți și un concediu. Week-endul nu este oare un motiv de a ieși din casă? Vila se potrivește. Puteți face uz de vila prietenilor. Poate că le va plăcea dacă le veți ține companie când vor ieși din oraș.

Depresia de primăvară și metodele de combatere a acesteia

2. Sportul

Chiar dacă aveți impresia că nu mai aveți forțe pentru nimic, străduiți-vă să faceți cu regularitate sport. Înscrieți-vă la fitness sau înot. Mai bine la ambele. Sau poate vă va plăcea să dansați? Cine știe, poate a venit timpul să învățați un nou stil de dans.

3. Somnul

Chiar dacă sfatul – dormi mai mult - vă pare banal, trebuie să credeți că el chiar funcționează. Să vă săturați de somn înseamnă să dormiți 9 ore pe zi sau poate chiar mai mult. Cum să vă obligați să adormiți? Vă va ajuta o plimbare în aer liber, o cadă caldă cu spumă aromată cu adaosuri de ierburi speciale.

4. Vitamine

Puteți lupta împotriva oboselii cronice cu ajutorul vitaminelor care sunt destule în fructe. Pe masă trebuie să aveți mere verzi, portocale, banane, rodii. În afară de acestea, adăugați în meniu legumele proaspete. Încercați să preparați cât mai des salate și nu cruțați verdețurile. Nu vă puteți permite, din punct de vedere financiar, să procurați des aceste produse, cumpărați un complex bun de vitamine.

5. Culori aprinse

Luminozitatea și culoarea trebuie să vă însoțească oriunde. Începând de la vestimentație până la interiorul casei dumneavoastră. Cumpărați albituri de pat viu colorate, afișați în baie prosoape în nuanțe îndrăznețe, vopsiți pereții cu o altă culoare, începeți să beți ceai diminețile din cești de culori aprinse.

Depresia de primăvară și metodele de combatere a acesteia

6. Nu singurătății

Dacă nu tot timpul există posibilitatea de a discuta cu colegii, în timpul orelor de muncă, în niciun caz nu trebuie să renunțați la comunicarea cu ei în afara

programului. Evident, nu uitați de prieteni și cei apropiați. Vizitați persoanele apropiate, mergeți în ospeție la prieteni, invitați prietenele la film, organizați picnicuri. Important – nu rămâneți acasă în singurătate.

7. Iubiți-vă

Alintați-vă în cel mai plăcut mod. Totul depinde de pasiunile dumneavoastră. Începeți de la puțin – cumpărați-vă ceva gustos. După care mergeți la salonul de frumusețe pentru a vă face o coafură nouă sau pentru a schimba radical frizura sau culoarea părului. Mergeți prin magazine să căutați vestimentație de primăvară-vară. Da-da, vara este aproape! Acum doar aveți impresia că iarna nu mai pleacă și ați rămas complet fără forțe. Însă, foarte curând această dispoziție sumbră va fi înlocuită cu mult soare și zile calde. Rețineți asta!

Depresia de primăvară și metodele de combatere a acesteia