Senzația de foame nu are mereu o explicație simplă și poate indica unele afecțiuni, mai ales dacă apare la intervale la care este puțin probabil să ai nevoie de o nouă doză de energie. Starea generală de sănătate are un rol foarte important și în ceea ce privește apetitul, așa că nu te gândi că niște calorii suplimentare vor rezolva imediat problema, ci analizează contextul și câte mese ai luat deja în ziua respectivă pentru a-ți da seama dacă este totul în regulă.

mamaplus

1. Depresia

Mâncatul poate fi un mecanism de adaptare pentru persoanele care sunt afectate de depresie sau anxietate. „Unul dintre motive este faptul că nu au un nivel suficient de serotonină, iar consumul de alimente precum pastele sau pâinea poate crește temporar valoarea acestui hormon. Nu vei mânca țelină dacă ești deprimat. Cel mai probabil vei apela foarte des la alimente bogate în carbohidrați simpli”, spune dr. Holly Lofton, nutriționist de la Centrul Medical Langone.
 
2. Stresul

Atunci când nivelul de cortizol crește foarte mult vei simți nevoia să mănânci, chiar dacă respectivele calorii nu aduc un beneficiu real organismului. „Nu ai nevoie de acele calorii din punct de vedere fizic, dar cortizolul va trimite spre creier semnalul că nu ești sătul. Din această cauză mulți oameni mănâncă prea mult dacă sunt stresați”, explică dr. Shanna Levine, nutriționist.
 
3. Hipertiroidia

Dacă îți este foame tot timpul, mănânci mai mult decât de obicei, dar vezi că slăbești în ciuda acestui lucru este un semn că este posibil ca glanda tiroidă să producă prea mulți hormoni. „Gândește-te la glanda tiroidă ca la un organ endocrin care poate grăbi totul în organism, pe baze hormonale. Dacă va crește viteza metabolismului, atunci și foamea va apărea mai des. Glanda tiroidă are un rol și în controlul apetitului, iar dacă observi că îți este mult mai greu să reziști poftelor alimentare decât de obicei este un semnal de alarmă.

Irascibilitatea, unghiile casante, căderea accentuată a părului sau foamea combinată cu senzația de epuizare sunt alte simptome caracteristice”, spune dr. Levine.
 
4. Hipoglicemia

Un nivel scăzut al glicemiei poate avea o varietate de cauze, de la săritul peste mese până la afecțiuni ale pancreasului, dar rezultatul va fi mereu același: o senzație intensă de foame și impresia că trebuie neapărat să mănânci. „Organismul tău declanșează foamea ca un semnal pentru a readuce nivelul glicemiei la normal”, spune dr. Lofton.
 
5. Diabetul

Diabetul de tip 1 și 2 afectează nivelul zahărului din sânge, ceea ce poate crea un ciclu continuu de foame în momentul în care încerci să ții sub control glicemia. Un nivel prea scăzut declanșează apetitul, dar dacă glicemia crește prea mult vor apărea poftele alimentare. „Majoritatea persoanelor mănâncă prea mult când scade glicemia, dar exagerarea face să depășească nivelul admis de zahăr în sânge și, în loc să se simtă sătule, li se face poftă de multe alte alimente hipercalorice. 

Este un ciclu nociv care trebuie stopat. Chiar dacă simți constant senzația de foame încearcă să-ți echilibrezi glicemia ocolind alimentele rafinate, care conțin carbohidrați simpli”, recomandă dr. Levine.
 
6. Menstruația

Schimbările hormonale dint timpul menstruației te-ar putea determina să mănânci rapid 5-6 brioșe. „Este o perioadă a lunii care solicită foarte mult rezervele de energie ale femeilor, majoritatea pacientelor simțindu-se obosite sau deshidratate. Vei avea nevoie de puțin mai multe calorii, dar alege opțiunile sănătoase, din făină integrală, pentru a evita acumularea kilogramelor în plus”, spune dr. Levine.

Sursa