Menstruația este o perioadă a lunii care nu este tocmai confortabilă pentru femei. Cu toate acestea, este recomandat să porți haine lejere pentru că există dovezi că te poți îngrășa până la 3 kilograme în această perioadă.

Kilogramele în plus apar din cauza unei combinații ciudate: schimbări hormonale care cauzează balonare și retenție de apă, epuizare care duce la lipsa de mișcare și pofta de alimente sărate, dulci sau pline de grăsimi. Iată de ce, crampele din această perioadă transformă canapeaua în cel mai bun loc în care îți poți petrece timpul.

De ce te îngrași la menstruație? Iată ce se petrece în corpul tău

  • Ai tendința să reții apa. Atunci când eșți înainte de perioadă, hormonii tăi o iau razna. Se mai întâmplă un fenomen: țesuturile încep să rețină apă. De aceea uneori te simți balonată și poți avea și dureri de burtă sau stomac.
  • Mănânci mai mult. Ai observat, nu-i așa? În preajma menstruației ai tot felul de pofte culinare. Sau din contra, te confrunți doar cu anxietatea sau alte stări de spirit mai puțin plăcute. Așa că de multe ori alegi să mănânci tot felul de mâncăruri nesănătoase, doar pentru a-ți satsiface poftele.
  • Nu faci mișcare. Chiar dacă te simți obosită sau stresată, încearcă să faci puțină mișcare. Măcar pilates sau yoga, pentru a fi sigură că trupul tău rămâne în formă. Plus că studiile arată că mișcarea este foarte bună în această perioadă, alungând acele stări cauzate de menstruație.
  • Probleme digestive. Multe dintre noi suferă din pricina indigestiei, a constipației sau a balonării, chiar înainte de menstruație. Aceste procese pot încetini metabolismul, care te va “ajuta” să iei în greutate.
  • Gustări savuroase. Chipsuri, bomboane sau sucuri carbogazoase… Exact la aceste alimente râvnesc femeile atunci când se află la perioadă. Așa că ce ar fi să le înlocuieșți cu ceva sănătos? Când ai astfel de pofte, mănâncă niște zmeură sau afine. Sau pregătește un savuros smoothie cu fructe de pădure. Vei avea parte de cei mai buni nutrienți, și ce crezi? Nu te vei mai îngrășa, aceste fructe având puține calorii.
  • Este scăzut nivelul de magneziu. Acesta poate duce la un nivel scăzut al insulinei, iar tu vei avea mai multa nevoie de… zahăr. Încearcă să mănânci alimente care au la bază acest mineral.
  • Sindromul ovarelor polichistice (dezechilibru hormonal, ce interferează cu ovulația normal). Dacă știi că suferi de această afecțiune încearcă să o tratezi, având în vedere că poate cauza și îngrășarea.

Ce poți face pentru a combate acest efect?

  • Consumă gustări sănătoase. Cum am menționat și mai devreme, dacă chiar simți nevoia să mănânci ceva în aceste perioade, asigură-te că acele alimente sunt și sănătoase.
  • Evită cofeina. Vei observa că în acest fel vei fi mai calmă și mai puțin nervoasă. Optează pentru ceaiul roșu sau cel verde.
  • Hidratează-te foarte bine. Nu uita să bei apă proaspătă și alcalină din belșug, fii sigură că te vei simți mai bine dacă elimini toxinele.
  • Consumă mai puțină sare. În acest fel nu te vei îngrășa, pentru că vei preveni retenția apei.
  • Ia suplimente de calciu, magneziu și Omega 3, vitamina B6.