Unii nu se odihnesc din cauza stresului, alții au diverse afecțiuni medicale ce nu îi lasă să doarmă liniştiți şi fără întreruperi. Unii însă nu îşi desprind ochii şi urechile de ecrane - telefoane inteligente, computere, tablele, televizioare. Dr. Mihaela Oroş, membru al Comitetului Secțiunii de somnologie şi Ventilație Non-Invazivă, Preşedinte al Asociației pentru tulburări de somn vine cu amănunte.

Omul modern, mai ales înainte de pandemie, părea că are atâtea de făcut încât lăsa odihna chiar pe ultimul plan, pe principiul „am timp să dorm când voi muri”. Insomniile sunt o sursă de stres pentru organismul uman indiferent de vârstă deoarece în timpul somnului ne regenerăm şi încărcăm cu energie. Şi mai mult decât supraaglomerarea, ne ținem ochii şi mintea ocupate cu informațiile, imaginile care se derulează la televizor sau pe ecranul telefonului mobil până adormim deşi simțim că ochii nu sunt confortabili cu această activitate. Şi hai să fim sinceri, câți dintre voi au adormit şi azi-noapte cu ochii în telefon? Câți dintre voi, indiferent dacă s-au trezit după alarmă sau nu, imediat şi-au aruncat ochii în telefon? Îi dăm cuvântului unui specialist în somn.

Se spune că nu este bine să adormim cu televizorul şi nici cu ochii în telefonul mobil. De ce?

Dr. Mihaela Oroş: Lumina albastră, emisă de dispozitivele electronice, inhibă somnul prin stimularea unor receptori situați la nivelul retinei.

Ne ajută somnul suficient să nu ne îngrăşăm?

Dr. Mihaela Oroş: Ajută în sensul că are rol în reglarea sistemului endocrin, care are loc în timpul somnului. Însă doar un somn bun nu este suficient.

Unele boli se manifestă doar în timpul somnului

Dr. Mihaela Oroş: Sunt afecțiuni asociate somnului sau care se manifestă în somn. Tulburările de adormire şi menținere a somnului (insomnii, somnambulism) sunt mai cunoscute, însă există şi alte patologii, mai puțin mediatizate, dar care sunt la fel de frecvente şi poate mai invalidante dacă nu sunt descoperite şi tratate la timp, cum sunt  apneea sau hipoventilația din timpul somnului.

Există în realitate somn de frumusețe sau este doar o expresie?

Dr. Mihaela Oroş: O persoană obosită şi încercănată, dacă îşi compară frumusețea cu cineva odihnit şi plin de energie, are mai puține şanse de câştig. Este mai uşor să ne manifestăm frumusețea după un somn bun şi revigorant.

Ce cauzează insomniile în 2020?

Dr. Mihaela Oroş: Fiecare an vine cu provocări sociale, economice sau medicale diferite. Contează cum reuşim sau nu să ne adaptăm la această dinamică.

Cum putem scăpa de insomnii?

Dr. Mihaela Oroş: Majoritatea insomniilor sunt consecința unei reacții la problemele zilnice. Terapia cognitiv-comportamentală și psihoterapia sunt mai eficiente pe termen lung. Uneori se poate decide utilizarea de suplimente nutriționale sau medicație de sinteză, în funcție de patologie, în urma unuia sau mai multor consulturi interdisciplinare.