mamaplus

De ce nu ar trebui să tratezi ”după ureche„ incontinența urinară? Sfatul unui ginecolog

-
//
15.04.2022

Incontinența urinară se referă la pierderea involuntară a urinei. Este o patologie destul de frecventă în rândul femeilor. Una din 2 femei va prezenta în viață această patologie. Cu părere de rău, multe femei ezită să meargă la ginecolog, chiar dacă sunt conștiente de existența acestei probleme. De ce nu ar trebui să fie neglijată această afecțiune și care sunt cele mai frecvente cauze ale apariției incontinenței urinare, aflăm de la medicul ginecolog Bogdan Chirculescu.

"Cauzele diferă. Apare atât la femei, cât şi la bărbați. În rândul doamnelor, există mai multe tipuri de incontinență urinară. Avem incontinență urinară de stres, de efort sau incontinență urinară prin urgență micțională. În ambele situații avem acest simptom dominant de pierdere a urinei, doar că condițiile de apariție sunt diferite. În cazul incontinenței urinare de efort, această pierdere de urină apare când vezica este plină şi creşte brusc presiunea abdominală. Cu alte cuvinte, atunci când pacienta râde sau tuşeşte. 

Dacă ne referim la cealaltă patologie, cea de imperiozitate micțională, atunci pierderea de urină apare în contextul în care s-a creat senzația voluntară trimisă de către creier că trebuie să mergem la baie pentru a urina şi nu ajungem imediat. Pacientele devin incapabile de a urina. Dacă nu ajung imediat la baie, vor pierde urină.”, susține medicul ginecolog Bogdan Chirculescu.

Specialistul susține că atunci când se exagerează cu neglijarea acestei afecțiuni, femeile pot ajunge la stări de anxietate sau depresie.

Factorii de risc ai incontinenței urinare

Vârsta este un factor de risc. Un alt factor de risc este şi obezitatea. Pacientele care au un număr mai mare de copiii, au risc mai mare de a dezvolta această patologie. Alimentele picante declanşează boala. Alcoolul la fel. Avem nevoie de un diagnostic foarte clar.