mamaplus

De ce nu ar trebui să te speli niciodată pe dinți după ce ai consumat lămâie?

-
//
25.05.2022

Unul dintre cele mai sănătoase obiceiuri pentru menținerea sănătății este un pahar de apă cu lămâie dimineața, pe stomacul gol. Specialiștii spun însă că acest obicei ar putea fi periculos pentru sănătatea dinților. Deși beneficiile apei cu lămâie sunt numeroase, medicii stomatologi atrag atenția că sucul de lămâie este extrem de acid iar expunerea prelungită la acid duce la erodarea smalțului dentar.  

Dintre toate fructele, lămâia și lime-ul sunt cele mai acide, având un PH situat între 2 și 2,6. Sucurile de fructe din merișor, grepfrut, portocale și ananas sunt, de asemenea acide, la fel ca și sucul de roșii, apa minerală, băuturile răcoritoare sau vinul. Stratul exterior al dinților (smalțul) este alcătuit din hidroxiapatita, un material mineral compus din calciu și fosfor. Acidul are o afinitate mare pentru calciu cu care se unește ușor pentru a forma citrat de calciu. Asta explică de ce fructele bogate în acid citric uzează smalțul dinților. 

Acesta este și motivul pentru care experții spun că nu trebuie să ne spălăm niciodată pe dinți imediat după ce am consumat suc de lămâie. În cazul în care nu aveți o altă posibilitate, clătiți-vă foarte bine gura înainte, pentru a scăpa măcar de o parte din acest acid. Și folosiți o perie de dinți blândă, cu perii moi și dacă se poate, fără pastă de dinți. Aceasta conține substanțe abrazive ușoare, a căror combinație cu acizii dăunează mai tare smalțului

Pentru a reduce impactul acidului asupra dinților, specialiștii ne sfătuiesc să folosim un pai atunci când consumăm suc de lămâie sub orice formă.  

Alte alimente care afectează smalțul dentar sunt:  

  • Murăturile 
  • Cafeaua 
  • Vinul roșu 
  • Roșiile 
  • Apa minerală 
  • Dulciurile 
  • Fructele uscate