mamaplus

De ce este important să-ți palpezi sânii în fiecare lună, după menstruație?

-
//
12.02.2021

Potrivit specialiștilor, sânii se autopalpează lunar, după menstruaţie. Dacă palpaţi un nodul, mergeți fără nicio frică la ecografie. Fiecare femeie ar trebui să cunoască faptul că peste 80% din nodulii mamari sunt benigni, dar trebuie verificați imagistic. În afară de autopalpare, ecografia la sân anual trebuie să intre în educaţia medicală elementară, începând cu vârsta de 20 de ani.

Peste 80% dintre formațiunile din sân nu înseamnă cancer. Frecvent, apare fibroadenomul, o tumoră benignă solidă. Şi foarte frecvent apar chisturile în sân, formațiuni nepericuloase pline cu lichid.

După consultație, medicul mamolog va spune la ce interval de timp trebuie să veniți la o ecografie repetată. Când palpați sânul, palpați şi axila. Sub braț, găsim lanțuri de 20-40 de ganglioni.

Cancerul de sân e cel mai frecvent tip de cancer care apare în rândul femeilor. Din acest motiv, o ecografie de sân se face anual, încă de la o vârstă fragedă. După vârsta de 40 de ani este necesară și ecografia, plus mamografia odată la doi ani. Aceasta este educaţia medicală elementară, susțin medicii mamologi. O tumoră malignă se poate palpa abia când are 2 cm. Mai trebuie să știți că un cancer de sân, descoperit când are doar câţiva milimetri, poate fi tratat.