mamaplus

De ce ar fi cazul să mergi urgent la medic dacă ai tuse seacă la 3-4 dimineața?

0
//
01.10.2020

Te trezești pe la orele 3-4 dimineața din cauza unor reprize serioase de tuse seacă? Probabil, primul gând care îți vine în minte este că resimți primul simptom de COVID-19, dar nu este chiar așa. Medicii atenționează că tusea uscată la aceste ore ar putea fi manifestarea unei forme de alergie.

Între orele 3-4 dimineaţa, nivelul hormonului cortizol scade. De aceea, apar frecvent simptome de alergie. Respiraţia, asemenea oricărui proces din organismul uman este supusă ritmului somn/veghe. În cursul nopţii, capacitatea respiratorie e cea mai scăzută.

”Valoarea maximă respiratorie e la ora 4 după amiaza, iar noaptea scade până la un minmin la 4 dimineaţa. Dacă facem probe respiratorii pacientul are un volum respiratoriu mai redus. La 3-4 dimineaţa, şi hormonul cortizol, implicat în reacţiile alergice, atinge un minim. Între aceste ore, alergicii experimentează tuse seacă. Este un simptom care cere vizita la medic. Sunt caracteristici care ridica suspiciunea de astm - tusea la efort, la variaţii de temperatură şi cu agravare nocturnă, trebuie explorări pentru a dovedi aceasta hiperreactivitate bronşica”, susține dr. Brânduşa Petrutescu, medic primar alergolog.