mamaplus

De ce apar fire de păr în jurul mameloanelor și cum poți soluționa problema

0
//
04.05.2021

Unele femei se pomenesc la un moment dat într-o situație jenantă și incomodă, sesizând că mai multe fire de păr cresc în jurul mameloanelor. Dacă ai observat și tu același lucru, atunci e cazul să faci o vizită medicului endocrinolog, pentru că poate fi un semn al dereglărilor hormonale.  

Femeile experimentează tot felul de „furtuni” hormonale pe parcursul vieții, iar asta se traduce în căderea excesivă a părului sau, din contră, creşterea anormală a părului în zone atipice (faţă, spate sau sâni). Testele de sânge îl vor ajuta pe medic să determine cauza care a dus la această problemă. Până să ajungi la medic, e bine să ştii care sunt aceste posibile cauze, ca să fii pregătită pentru ar putea urma.

O creştere a nivelului de testosteron duce adesea la creşterea părului pe sâni

Asta se întâmplă mai ales la pubertate. Cele mai mari niveluri de testosteron se înregistrează de regulă în jurul vârstei de 20 de ani. Aşadar, este un lucru absolut firesc să îți apară câteva firicele de păr pe sâni în această perioadă. Nu e cazul să te îngrijorezi, pentru că hormonii tăi se vor stabiliza curând, fără tratament de specialitate.

Însă, în cazul femeilor trecute de această vârstă, creşterea părului pe sâni nu este un simptom de ignorat. Poate ascunde tulburări hormonale ce trebuie tratate. Mergi la medic pentru stabilirea unui diagnostic clar!

Ovarele polichistice sau sarcina, posibile cauze ale apariției părului pe sâni

Sindromul ovarului polichistic afectează multe femei şi apare din cauza excesului de hormoni androgeni produşi de ovare, care includ şi testosteronul. Acest exces de testosteron duce la creşterea părului în zone neobişnuite, cum ar fi pe sâni, față, piept sau pe spate. Dacă ai astfel de simptome, cel mai bine ar fi să programezi o consultație la medicul ginecolog, care poate stabili cu certitudine un diagnostic şi un plan de tratament pentru a ține sub control afecțiunea.

Femeile însărcinate se confruntă deseori cu păr pe sâni, dar nu trebuie să se îngrijoreze din această cauză, pentru că este un fenomen trecător. Schimbările hormonale în sarcină sunt perfect normale, aşa că nu trebuie să te mire dacă observi că îți creşte păr închis la culoare în locuri mai puțin obişnuite, cum ar fi pe bărbie, gât sau sâni. După naştere, nivelul acestor hormoni revine la normal şi firele de păr crescute în astfel de zone vor dispărea de la sine.

Diverse medicamente şi sindromul Cushing

Părul crescut pe sâni poate fi şi o consecință a administrării anumitor medicamente, cum ar fi cele pe bază de testosteron, glucocorticosteroizi sau imunosupresoare. Astfel de medicamente, administrate pe termen lung, pot duce la apariția sindromului Cushing, o afecțiune ale cărei simptome sunt similare celor din cazul sindromului ovarului polichistic (menstruație neregulată şi creşterea părului în zone atipice).

Aşadar, părul pe sâni nu este un simptom care ar trebui să te sperie, dar nici nu trebuie ignorat dacă acesta creşte în exces şi nu ştii să suferi de vreo problemă de sănătate. Dacă te deranjează foarte tare, îl poți îndepărta cu ajutorul unei pensete, dar ai grijă să o sterilizezi bine înainte, ca să nu rişti infecții la nivelul sânilor.