mamaplus

Dacă stai în preajma fumătorilor te poți infecta cu coronavirus, susțin experții

0
//
11.08.2020

Printre lucrurile pe care le știm cu certitudine despre noul coronavirus este modalitatea prin care acesta se transmite: prin secreții orale sau nazale, inclusiv salivă sau picături eliberate în momentul în care cineva tușește, vorbește sau cântă. Este însă posibil să te infectezi de la o persoană care fumează lângă tine și suflă fumul în direcția ta?

Deși nu există niște studii care să afirme cu certitudine asta, posibilitatea există, pentru că oamenii elimină aceleași picături respiratorii și atunci când fumează sau vapează. Medicul Osita Onugha de la Institutul Oncologic John Wayne din Santa Monica, California, a declarat pentru revista Health că „este plauzibil să presupunem că o cantitate de fum, care cuprinde și picături respiratorii, poate duce la transmiterea virusului”.

Ar mai fi un lucru important de adăugat: în mod evident, atunci când cineva fumează, persoana respectivă nu poate purta mască.

„Din moment ce noul coronavirus se transmite prin contactul direct între persoane, activitățile care implică apropiere trebuie evitate. Printre ele, și a sta în preajma persoanelor care fumează. Actul de a fuma necesită scoaterea măștii, așa că acela va fi considerat un mediu de risc ridicat pentru oricine din apropiere”, a mai precizat Osita Onugha.

Medicul de la Institutul din Santa Monica mai spune că nu există o distanță considerată sigură și că ar trebui să purtăm mască tot timpul în preajma fumătorilor.

Experții de la Organizația Mondială a Sănătății au declarat în luna aprilie și că fumătorii sunt mult o categorie mai vulnerabilă decât altele în fața infecției:

„Gestul de a fuma presupune că degetele (și țigări posibil contaminate) ajung în contact cu buzele, ceea ce crește posibilitatea transmiterii virusului. Fumătorii pot suferi deja de afecțiuni pulmonare sau pot avea capacitate pulmonară redusă, ceea ce le crește riscul de a dezvolta o formă mai gravă a bolii Covid-19”.