mamaplus

Curățarea vaginului cu aburi este periculoasă și favorizează apariția infecțiilor genitale

0
//
14.06.2021

Tot mai multe femei celebre, printre care Gwineth Paltrow și Chrissy Teigen, promovează curățarea vaginului cu aburi și susțin că băile cu aburi în zona intimă ajută la curățarea profundă a vaginului după menstruație sau sarcină. Medicii ginecologi nu sunt de acord cu această practică. Din contră, curățarea vaginului cu băi de aburi este chiar periculoasă, putând favoriza infecțiile fungice și arsurile în zona intimă.

Vaginul nu are nevoie de o curățare profundă, el se curăță de la sine, fără a folosi alte artificii. Iar ideea că fertilitatea ar fi îmbunătățită cu ajutorul acestei practici este un nonsens. Este fizic imposibil ca aburii să treacă prin colul uterin și, mai departe, să ajungă în uter, unde se spune că ar avea efecte benefice. Dacă vrei să îți cureți vaginul, o poți face cu apă caldă și puțin săpun fără parfum. Dar numai la exterior, niciodată înăuntru, spune dr. Sherry Ross, medic ginecolog.

mamaplus

Baia de aburi, la fel ca dușul vaginal și săpunurile ori gelurile intime parfumate, poate cauza dezechilibre ale florei vaginale. Există riscul de apariție a vaginitei bacteriene sau a candidozei. Pot apărea simptome precum mâncărimile genitale, secrețiile albicioase, gri, gălbui sau verzi cu miros foarte neplăcut.

Prolapsul vaginal în niciun caz nu se tratează cu băi de aburi. Cele mai eficiente variante de tratament sunt exercițiile Kegel și chirurgia, care restaurează mijloacele de susținere ale organelor genitale cu rezultate foarte bune.