A devenit deja o normă să ne plângem iarna de insuficiență de vitamine. Haideți să vedem, de unde organismul nostru poate primi aceste vitamine și cum trebuie preparată mâncarea, pentru ca să fie păstrate cât mai multe substanțe utile pentru sănătatea noastră. 

Cum trebuie preparată mâncarea, pentru a păstra vitaminele

Practic toate produsele, incluse în regimul nostru alimentar, conțin vitamine. Doar că uneori, din cauza păstrării incorecte, a prelucrări sau preparării termice, marea parte a vitaminelor nu ajunge în organismul nostru. Haideți să vedem cum pot fi minimizate aceste pierderi. 

* Legumele, fructele și carnea trebuie spălate sub jetul de apă. Produsele nu trebuie înmuiate – cu cât mai mult timp acestea se află în apă, cu atât mai multe sunt pierdute vitaminele solubile în apă, sărurile minerale și fructoza. 

* Cel mai bine vitaminele se păstrează, dacă legumele sunt preparate în coajă. Desigur, că această regulă nu se potrivește pentru toate mâncărurile. Atunci când decojiți fructele și legumele, străduiți-vă să tăiați cât mai subțire coaja. Curățați și tăiați legumele chiar înainte de a le pune în cratiță. Vitaminele A și C se distrug foarte repede la contactul cu aerul. 

* De asemenea, este foarte important în ce cratiță preparați mâncarea. Vasele din cupru și aluminiu contribuie la distrugerea vitaminei C. Folosiți ustensile de gătit din oțel inoxidabil, sticlă, ceramică sau emaliată. 

* Mai mult, metodele de preparare influențează în mod diferit la păstrarea proprietăților utile ale produselor. Cea mai distrugătoare metodă pentru vitamine este prăjirea. Este mult mai benefic să coaceți produsele. Astfel, în cartofii prăjiți conținutul vitaminelor se micșorează cu 40%, iar în formă coaptă – cu 10%. Rețineți, cu cât mai puțin timp produsele sunt prelucrate termic, cu atât mai benefice vor fi acestea. De aceea, dacă fierbeți legumele, atunci ar fi bine să le scufundați deja în apa clocotită. Urmăriți, ca legumele să fie acoperite integral cu apă și fierbeți-le sub capac. Sarea și zahărul vor ajuta la păstrarea vitaminei C. De aceea, fierbeți legumele în apă sărată, iar fructele în apă, la care să adăugați puțin zahăr. 

Cum trebuie preparată mâncarea, pentru a păstra vitaminele

* Mâncarea preparată trebuie consumată în aceeași zi. Proprietățile benefice se pierd cu fiecare minut, proporțional perioadei de păstrare. Cu cât păstrăm mai mult, cu atât mai mult pierdem. Mai mult, încălzirea repetată duce la distrugerea rămășițelor de vitamine. Însă chiar dacă o faceți, atunci încălziți doar atât cât veți mânca.