Potrivit medicului ginecolog Corina Gică, menopauza apare în medie, în jurul vârstei de 50-52 de ani. Secialiștii afirmă că, în ultimii ani, începe să devină din ce în ce mai precoce, fiind și cazuri de menopauză preoce la femei tinere, înaintea vârstei de 45-46 de ani. Depresia, anxietatea, dar și bufeurile sunt simptomele specifice menopauzei. Cum le ținem sub control, dar și alte recomandări utile, află în cele ce urmează.

”Menopauza apare pentru că nu mai avem foliculi. Femeile se nasc din păcate cu un număr limitat de foliculi, de ovocite, în interiorul foliculilor, care vor scădea treptat, cu fiecare menstruație, cu fiecare lună de la începerea menarhei, adică sângerea menstruală.

Această rezervă ovocitară, ovariană, ne ajunge până la vârsta de menopauzăâ, moment în care atunci când nu vom mai avea foliculi, deci nu vom mai avea secreție de hormoni feminini estrogeni şi progesteron, va apărea menopauza.”, susține medicul ginecolog.

Care sunt primele semne ale menopauzei

De obicei, există o perioadă de premenopauză. Această premenopauză durează în medie 1-2 ani, până la 5 ani, înainte să se instaleze menopauza, atunci când rezerva ovariană începe să scadă. Este primul semn.
Menstruațiile devin din ce în ce mai frecvente, adică într-o lună de zile vom avea două menstruații, pentru că se scurtează faza foliculară. Ovulația are loc foarte devreme în timpul ciclului menstrual. Ovulația are loc foarte devreme şi atunci şi menstruația vine mai repede, deci într-o lună de 31 de zile putem să avem chiar două menstruații.

Cu cât s-a scurtat mai mult, înseamnă că ovulația are loc mai devreme, fără să fie neapărat o patologie în uter, în mucoasa endometrială. Acest lucru se întâmplă devreme, sau există paciente care intră direct la menopauză, fără să mai aibă menstruație deloc.

Factorii care favorizează apariția menopauzei

Apariția menopauzei este de obicei predispoziție genetică, un factor pe care îl moştenim de la mamă şi este foarte important să ştim vârsta, mai ales pentru pacientele a căror mamă a intrat devreme la menopauză, înaintea vârstei de 45 de ani.

”Fetele pot să intre mai devreme, spre vârsta de 40 şi atunci este important de cunoscut acest factor, mai ales pentru fertilitate. Alți factori pot fi intervențiile chirurgicale, care vor reduce rezerva ovariană şi atunci având mai puține ovocite, vom intra mai devreme la menopauză.

Este perioda de bufeuri. Este foarte important de ştiut că o pacientă care este stresată dinainte, care are stări depresive sau stări anxioase, înainte de menopauză, acestea se vor accentua.

Menopauza nu predispune neapărat la depresie, ci faptul că noi suntem deja depresivi înainte, poate să ne agraveze această patologie. Este foarte important să fim urmăriți din punct de vedere ginecologic, ca totul să fie în regulă, medical vorbind. Altfel, terapii care să ne relaxeze cât mai mult", a explicat dr. Corina Gică, specialist obstetrică-ginecologie.