Poate că ați auzit că ar trebui să dormiți 7 sau mai multe ore zilnic, dar se mai întâmplă să vă confruntați cu insomnia și atunci s-ar putea să aveți nevoie de niște sfaturi pentru a depăși această problemă. Potrivit unui studiu, lipsa de somn vă poate afecta semnificativ sănătatea. Cu toate acestea, purtarea șosetelor în timpul somnului ar putea fi doar soluția de care aveți nevoie.

Cercetările arată că oamenii care își pun șosete înainte de culcare adorm cu 15 minute mai devreme. De asemenea, purtătorii de șosete sunt mai puțin predispuși să se trezească în timpul nopții. Studiul concluzionează că acest lucru se întâmplă din cauza modului în care corpul nostru își reglează temperatura internă.

În timpul nopții, temperatura corpului scade cu 1-2 grade, pe măsură ce adormim. Reducerea temperaturii corpului face parte dintr-un sistem neurologic complex care determină tiparul de somn – în termeni medicali numit ritm circadian.

De ce purtarea șosetelor în timpul somnului te ajută să dormi mai bine?

Corpul depinde de circulația sanguină, în special la nivelul extremităților (mâini și picioare), pentru a ne regla temperatura internă. Când temperatura corpului este stabilă, vasele de sânge se extind într-un proces cunoscut sub numele de vasodilatație. Acest lucru ajută la creșterea fluxului sanguin și la circulația sângelui mai cald prin corp; producând un efect de răcire. Pe de altă parte, dacă temperatura corpului scade, vasele de sânge se micșorează, crescând tensiunea arterială și forțându-l să curgă la suprafață într-un proces numit vasoconstricție.

Palmele și tălpile tale sunt fără păr, deci nu sunt la fel de izolate ca alte organe. Potrivit unui studiu, menținerea picioarelor calde înainte de culcare stimulează procesul de vasodilatație. Acest lucru va ajuta corpul să se relaxeze.

Cercetări suplimentare spun că cel mai bun mod de a determina tiparul de somn al unei persoane este prin măsurarea gradientului de temperatură distal-proximal sau DPG. Aceasta se referă la diferența de temperatură dintre extremități (mâini și picioare) și corp. Dovezile sugerează o persoană își poate regla DPG prin purtarea de șosete în timpul somnului.