mamaplus

Cum se tratează dermatita seboreică. Sfaturi importante de la dr. Irina Batîr

0
//
31.01.2020

Dermatita seboreică sau psoriazisul seboreic reprezintă o afecțiune cutanată comună, care afectează, în general, scalpul. Aceasta mai este numită „mătreață” și se manifestă la nivelul feței, nasului, sprâncenelor, urechilor, pieptului și pleoapelor.

Dr. Irina Batîr, cosmetolog și dermatolog, explică într-o postare pe pagina de Facebook din ce cauză apare afecțiunea și cum poate fi tratată.

„Afecțiunea se caracterizează prin cruste albicioase, unsuroase sau uscate și zone cutanate iritate și roșii. Boala poate să dispară fără tratament, însă puteți avea nevoie de mai multe tratamente repetate înainte ca simptomele să dispară. Simptomele pot reveni mai târziu. Curățarea zilnică cu un săpun și șampon special poate ajuta la reducerea crustelor albicioase și a acumulării de piele moartă”, precizează specialistul.

Simptomele dermatitei seboreice:

  • Scuame (mătreață) pe scalp, păr, sprâncene, barbă sau mustață;
  • Fulgi (cojițe) de piele grasă, cruste albe sau galbene pe scalp, pe față, pe laturile nasului, sprâncenelor, urechilor sau pleoapelor;
  • Piele roșie;
  • Prurit (mancărime).

„Semnele pot fi mai severe dacă sunteți stresat și tind să se agraveze toamna și iarna”, atrage atenția dermatologul.

Tratamentul indicat pentru soluționarea problemei:

„Puteți controla dermatita seboreică dacă urmați tratamentul urmat de medic și mergeți periodic la controale pentru că afecțiunea poate reveni la un moment dat. Urmăriți-vă simptomele și reluați tratarea afecțiunii atunci când reapare”, îndeamnă medicul.

Alte sfaturi:

  1. Spălați pielea în mod regulat!
  2. Clătiți săpunul complet de pe corp și scalp!
  3. Evitați săpunurile dure și folosiți un săpun hidratant!
  4. Nu mai utilizați fixativ, gel de păr și alte produse de styling în timp ce tratați această afecțiune!
  5. Evitați produsele de păr care conțin alcool!