mamaplus

Cum se sterilizează și se refolosește corect masca de protecție. Ghidul unui medic

0
//
30.04.2020

Medicul Tudor Ciuhodaru, care conduce comisia de coordonare şi monitorizare a infecției cu COVID-19 din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Nicolae Oblu” din Iași, a explicat cum putem folosi și refolosi corect măștile de protecție.

Medicul spune că purtarea unei măști (chiar simple) este cea mai eficientă metodă pentru a preveni infecția. 

„Cum o (re)utilizăm:

Utilizare: fixare și purtare

a) Fixare:
1. Spălați corect mâinile înainte de a atinge masca.
2. Puneți masca: dacă este o mască chirurgicală de hârtie, pe una dintre margini are o întăritură metalică. Acesta se aşază peste nas, iar marginea cealaltă, sub bărbie. Fața colorată către exterior, iar cea albă spre față!
3. Fixați masca: legați şireturile în spatele capului într-o poziție confortabilă, strângând atât de mult cât să se aşeze fix, dar nu strâns, pe față. Dacă este o mască cu bucle elastice, le dați pur şi simplu după urechi.
4. Adaptați masca: modelați întăritura metalică peste nas.
5. Spălați și dezinfectați mâinile înainte de a da masca jos.
6. Scoateți masca: îndepărtați masca desfăcând nodurile de la spate şi o îndepărtați de față ținând-o de şireturi.

b) purtare:
Rămâne valabilă regulă de a nu duce mâna la față.
2. Dacă vă mănâncă naşul său gura, dezinfectați mâinile şi, prin masca, vă puteți scărpina.
3. Dacă situația impune acces temporar la gură – pentru a da jos masca de la gură fără a o contamina, apucați cu două degete de exteriorul acesteia şi coborâți marginea de sus până sub buza inferioară. Îndată ce se poate, trageți înapoi masca în sus peste nas.
4. Dacă persoana cu care vorbiți nu vă aude, vorbiți mai tare.
5. Nu dați masca jos şi vă apropiați mai mult de interlocutor, aşa cum am văzut pe cineva făcând zilele trecute.

Reutilizare:

Sunt 3 metode de sterilizare cu eficiență de peste 99%:
(1) Ultraviolete (soare) – 30 de minute
(2) Vapori de apă (apă care fierbe) - 10 minute
(3) Aer cald la 70 de grade – 30 de minute

NU utilizați pentru decontaminare substanțe pe bază de alcool sau clor (distrug textura și eficiența măștii, iar clorul poate fi toxic).

Centrul de Control al Bolilor din SUA susține că o barieră fizică este mai bună decât nicio „barieră” pentru că oprește chiar picăturile care pot ajunge în căile respiratorii superioare.

Rețineți:

1. Dacă masca nu este rărită, spartă sau murdară, poate fi folosită din nou după o săptămână după ce a fost depozitată într-un loc izolat (la soare) închisă într-o pungă ca cele pentru alimente.
2. Dacă este o mască textilă o puneți direct în chiuvetă, la spălat. Se spală cu detergent obişnuit, care ar trebui să omoare virusul fără probleme. Important este să clătiți bine masca de detergent pentru a nu determina reacții alergice pe față la următoarea purtare.
3. Dacă vă simțiți mai în siguranță, puteți călca masca pentru „sterilizare”.
4. Tusea sau strănutul pot trage ca niște proiectile picăturile din gură sau nas cu o viteză de 50 de metri/secundă (pentru strănut) sau 10 m/s (pentru tuse).
5. Picăturile pot ajunge chiar până la 6 m distanță.
6. Virusul rezistă minim 30 de minute în aer după ce „sursa” infecției nu mai este prezentă şi 4 zile pe diferite suprafețe.
7. Se poate transmite la o distanță de 4,5 metri de persoana infectată. Rata de transmisie 1 la 7.
8. „Distanța sigură” actuală în întâlnirile sociale poate să nu fie suficientă – cu excepția situației în care purtați o mască (simplă).

E nevoie urgentă de un plan B, bazat pe o nouă strategie. Prevenția (protecția celor din linia întâi- începând cu personalul medical și testarea extinsă a celor expuși/suspecți chiar asimptomatici) poate scurta durata și severitatea pandemiei”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru într-o postare pe Facebook.