mamaplus

Cum salvezi pe cineva care s-a înecat cu mâncare. Manevra folosită la sugari, copii și adulți, explicată de un medic

0
//
23.09.2020

Dr. Tudor Ciuhodaru a explicat pas cu pas manevra Heimlich. „Toți ar trebui să știm să facem asta. Heimlich și auto-Heimlich. Cum (te) salvezi atunci când apare înecarea cu un corp străin. O manevră simplă poate face diferența dintre viață și moarte”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook. 

Cum preveniți înecarea:

 • Mâncați fără grabă și mestecați bine.
 • Nu beți mult alcool înainte sau în timp ce mâncați.
 • Țineți obiectele mici departe de cei mici.
 • Utilizați corect protezele dentare.

Cum (te) salvezi:

Heimlich și auto-Heimlich sunt manevre simple care (te) salvează atunci când apare înecarea cu un corp străin. Ce trebuie să faceți:

 1. Rămâneți calm dar strigați după ajutor, sunați la 112.
 2. Fiți siguri că victima se sufocă prin aspirarea unui corp străin (dacă obstrucția nu e completă manevra nu e eficientă şi poate produce leziuni): aspirație confirmată de martori, anturaj; nu mai poate vorbi, tuşi şi respira; pacient agitat, care se sufocă, duce involuntar mâna la gât și, ulterior, îşi pierde conştiența.
 3. Ridicați pacientul şi plasați-vă în spatele acestuia.
 4. Îmbrățisați pacientul, poziționând pumnul mai puternic la nivel abdominal (între ombilic şi stern) peste care suprapuneți cealaltă mână.
 5. Aplicați compresia abdominală care trebuie să fie bruscă şi adâncă la nivelul abdomenului superior; de jos în sus şi din față în spate, ca şi cum ați ridica pacientul. Se execută 5 astfel de compresii abdominale.
 6. Repetați compresiile până când pacientul reuşeşte să expulzeze obiectul aspirat sau îşi pierde conştiența.
 7. Dacă victima îşi pierde conştiența poziționați-o pe spate pe un plan dur, începeți resuscitarea. Efectuați aceeaşi manevră după ce ați încălecat picioarele victimei. Aplicați compresii bruşte şi adânci în abdomenul superior poziționând mâna puternică între ombilic şi stern şi aşezând cealaltă mână peste aceasta.
 8. Solicitarea ajutorului medical specializat (medic sau asistent) este necesară indiferent dacă manevra are sau nu succes.

Ponturi:

 • Dacă pacientul încă poate tuşi încurajați-l să facă acest lucru în continuare. O tuse puternică dislocă adesea corpul străin.
 • Atenție la căderea victimei care se sufocă! La un moment dat îşi va pierde conştiența, va cădea şi se poate lovi.
 • La gravide şi obezi aplicați compresiile la nivelul toracelui, în partea inferioară a sternului.
 • Există şi auto Heimlich: împingeți-vă cu abdomenul superior pe o suprafață orizontală dură, cum ar fi spătarul unui scaun.
mamaplus

Rețineți: Sute de mii de oameni au fost salvați de „tratamentul antisufocare”. Manevra Heimlich este metoda de dezobstrucție a căilor aeriene în cazul unui pacient care se sufocă prin aspirarea unui corp străin.

Manevra Heimlich trebuie învățată şi exersată în toate şcolile, ca şi multe alte noțiuni de prim ajutor. Pentru a fi cu adevărat eficiente noțiunile de prim ajutor trebuie cunoscute precum alfabetul sau tabla înmulțirii.

Această manevră a fost introdusă de doctorul Henry Heimlich încă din 1974, dar a aplicat-o prima dată la 96 de ani, salvând viața unei femei de 87 de ani, Patty Ris, care se îneca cu o bucată de hamburger la un cămin de bătrâni din Cincinnati.

Cu această manevră au fost salvate peste 100.000 de vieți doar în SUA, printre care a preşedintelui Ronald Reagan, a primarului New York-ului Edward Koch şi a actorilor Elizabeth Taylor, Goldie Hawn, Walter Matthau, Carrie Fisher şi Jack Lemmon.